2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Kunhalmi is 56-ra "emlékezett": „A Fidesz nem riad vissza az egyre durvább politikai retorzióktól sem”

Kunhalmi "szovjetlány" Ágnes, az MSZMP utódpártjának első embere bocsánatkérés helyett 1956-ra "emlékezett" fideszezéssel...

A nemzetnek mindenki része: az 1956-os utcai hősök, akik a szabadságért harcoltak, Nagy Imre és azok is, akik egy jobb oktatásért küzdenek – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP (volt MSZMP) társelnöke vasárnap.

Kunhalmi Ágnes Komjáthi Imrével, az MSZP társelnökével Nagy Imre egykori miniszterelnök szobránál mondott beszédet az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 66. évfordulója alkalmából. Kunhalmi Ágnes felhívta a figyelmet arra: október 23-án az egész nemzet azokra a hősökre emlékezik, akik a hazájukért és a szabadságért harcoltak és Nagy Imre miniszterelnök meghatározó, kiemelkedő, „ha nem a legkiemelkedőbb” szereplője volt az 1956-os eseményeknek – írja az MTI.

Megjegyezte: az elmúlt években a Fidesz megpróbálta eltagadni Nagy Imre szerepét és kizárólag az utcán tüntető hősökre, fiatalokra koncentrált, de véleménye szerint Nagy Imre „ugyanolyan fontos szereplője az eseményeknek, mint mindazok a fiatalok és hősök, akik kimentek akkor az utcákra és harcoltak egy autoriter, elnyomó hatalommal szemben”. Nagy Imre az akkori elnyomó hatalom áldozata volt – jelentette ki.

Hozzátette: ma azok a fiatalok, akik tüntetnek az oktatásért, egy jobb országért, egy közös nemzeti ügyért, „ugyanilyen áldozatai ennek az autoriter rendszernek”, amelyet a Fidesz az elmúlt 12 évben kiépített. Azt mondta: a Fidesz fenyegeti a tanárokat, kirúgja a pedagógusokat és kizárja a nemzetből mindazokat, akik nem értenek vele egyet, „nem riad vissza az egyre durvább politikai retorzióktól sem”. Nem hiszi – tette hozzá –, hogy különösebben magyaráznia kellene a párhuzamot 1956-tal.

Kiemelte: azok a fiatalok, tanárok és szülők, akik vasárnap is tüntetni fognak egy jobb oktatásért, a jövő Magyarországáért, nagyon magasztos erkölcsi, összenemzeti ügyért harcolnak, és 

„NEM SZABAD ENGEDNI, HOGY KIZÁRJON BENNÜNKET EGY AUTORITER RENDSZER A NEMZETBŐL”. 

A nemzetnek mindenki része: az 1956-os utcai hősök, akik a szabadságért harcoltak, Nagy Imre és azok is, akik egy jobb oktatásért, a felemelkedő nemzet zálogáért, a jó iskoláért küzdenek – jelentette ki.

Komjáthi Imre beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy 1956 őszén a magyar nép nemet mondott a diktatúrára, és igent mondott a demokráciára. Ma a „mi feladatunk újra az, hogy Magyarországot visszavezessük a demokrácia útjára” – jelentette ki.

A két politikus koszorút helyezett el Nagy Imre szobránál.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató