2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

A momentumos Sebők ismét akcióban: hogyan fogják a többméteres rönköket feldolgozni?

A pedagógusok béréről, az áfáról, a tűzifaprogramról és az üzemanyagok adóterheiről is szó esett hétfőn az interpellációk között az Országgyűlésben. Sebők Éva arra panaszkodott, nincs megoldás rá, hogyan fogják a többméteres rönköket feldolgozni, és szerinte egyenesen tömegkatasztrófának nézünk elébe.

Sebők Éva (Momentum) felidézte: októberben már beszélt a tűzifahiányról, és még mindig nem kaptak jelzést az emberek a térségi erdészettől arról, hogy lehet menni a fáért. Problémásnak nevezte, hogy megjelentek a csalók, illetve azt is, hogy a fák elszállításáról és feldolgozásáról az igénylőnek kell gondoskodni.

Úgy fogalmazott: „továbbra is tömegkatasztrófának nézünk elébe”, melyre nem kínál megoldást a kormány. Ezért azt kérdezte: mikor lesz elérhető tűzifa Békés megyében, milyen megoldást terveznek a szállítási és feldolgozási gondokra, valamint mikor veszik észre azt, hogy „sikerpropagandával nem lehet fűteni”?

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára válaszában kiemelte: a tűzifaprogram a lakosság megsegítésére indított számos kormányzati intézkedés egyike, amelyet nagy érdeklődés követett. Több helyen a termelési kapacitást meghaladó igény érkezett, három hét alatt akkora, mint az év szeptember közepéig tartó részében.

Az erdőgazdaságok megtesznek mindent annak érdekében, hogy rövid időn belül mindenki megkapja a fát. Zalából, Baranyából, Nyugat-Dunántúlról és Pilisről is érkezik fa a Dél-Alföldre, ahol kevesebb az erdő, az elszállítás és a feldolgozás azonban mindenhol a vásárlók felelőssége – mondta.

A képviselő nem fogadta el az interpellációra adott választ.

Sebők korábbi ámokfutása: katt ide!

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató