2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Figyelmeztető lövéseket adott le egymásra a két Korea a határon

A történtek után Phenjan és Szöul is a másikat vádolja határsértéssel.

Észak- és Dél-Korea hadserege figyelmeztető lövéseket adott le hétfőn tengeri határuk mentén. A dél-koreai vezérkar azt állítja, hogy a lövésekkel egy észak-koreai kereskedelmi hajót figyelmeztetett, amely hétfő hajnalban átlépte a két Korea tengeri határát. Éppen az ellenkezőjét bizonygatja azonban Észak-Korea, amely azt mondja, hogy ők egy dél-koreai határsértő hadihajót figyelmeztettek tüzérségi tűzzel.

Az esetet követően mindenesetre a dél-koreai vezérkar azzal vádolta Észak-Koreát, hogy megsértette azt a 2018-as katonai megállapodást, amely tiltja az ellenséges tevékenységeket a határ közelében. "Újra felszólítjuk Észak-Koreát, hogy azonnal hagyjon fel az állandó provokációval és vádaskodással, amely veszélybe sodorja a Koreai-félsziget, illetve a nemzetközi közösség békéjét és stabilitását" - írta közleményében a vezérkar.

Phenjan gyakori rakétatesztjei és a rendszeres dél-koreai hadgyakorlatok miatt az utóbbi néhány évben megnőtt a feszültség a két Korea között. Észak-Korea az elmúlt hetekben rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákkal kísérletezett (képünkön), illetve több száz tüzérségi lövedéket lőtt ki keleti és nyugati partjairól Dél-Korea hadgyakorlataira tiltakozva.

A dél-koreai hadsereg a múlt héten kezdte meg azt az évenkénti hadgyakorlatát, amely október 28-ig tart. Korábban az Egyesült Államokkal és Japánnal is tartott közös gyakorlatokat. A dél-koreai haditengerészet hétfőn közölte, hogy a folyó hadgyakorlat része lesz egy négynapos művelet az ország nyugati partjainak közelében. Ebben mintegy húsz hadihajó vesz részt, köztük egy Aegis ballisztikus rakétavédelmi rendszerrel felszerelt romboló. A hajókat Apache harci helikopterek és A-10-es repülőgépek kísérik.

Phenjan háborús főpróbának nevezte a hadgyakorlatot, és válaszlépéssel fenyegetett. Szöul és Washington szerint a műveletek kizárólag védelmi jellegűek, és Phenjan elrettentésére szolgálnak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató