2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Toroczkai: Tiltsák ki a magyarellenes ukrán politikusokat

Toroczkai László, a Mi Hazánk frakcióvezetője „Mikor tiltja ki válaszlépésként a kormány a magyargyűlölő politikusokat Magyarországról?” címmel arról beszélt napirend előtti felszólalásában, hogy mikor tervez szakítani a kormány azzal a „megalkuvó”, helyenként „gyáva” politikával, amely a 90-es évek óta tapasztalható a Kárpát-medencében.



Példaként említette Ukrajnát, ahol nem reagálnak pozitívan a magyar gesztusokra, hanem azt gyávaságként értékelik. A politikus szerint az eddigi magyar kormányoknak nem voltak komoly válaszaik a magyarellenes reakciókra. Ezzel kapcsolatban Toroczkai László kiemelte a munkácsi turulszobor gyalázatos lerombolását. A politikus nem ért egyet azokkal az elemzésekkel, amelyek szerint ez lenne az ukránok válasza arra, hogy Magyarország nem küld fegyvereket és katonákat a háború sújtotta országnak.

Toroczkai László szerint a magyarellenes megnyilvánulásoknak nincs köze a háborúhoz, azok már előtte is tapasztalhatók voltak.

A politikus kijelentette:

Ukrajnában egy magyarellenes rezsim van hatalmon, amely szisztematikusan kiirtaná a magyarokat Kárpátalján.

Azzal érvelt, hogy már a háború előtt, 2014-ben felmerült, hogy Munkácsy Mihály szobrát eltávolítják, ezt végül meg is tették, de a kormány emiatt nem tett semmit sem. Toroczkai László szerint nem elég behívni az ukrán ügyvivőt a külügyminisztériumba. Emlékeztetett rá, hogy 2014 óta sorban tiltották ki a magyar politikusokat, közszereplőket Ukrajna területéről, miközben a magyarellenes ukrán politikusok nem lettek kitiltva Magyarországról.

A Mi Hazánk politikus azt követeli, hogy Viktor Baloga ukrán képviselőt a fiával, Andrej Balogával, Munkács jelenlegi polgármesterével együtt tiltsák ki Magyarország területéről a magyarellenességük miatt. Toroczkai László határozott ellenlépéseket vár a kormánytól.

Menczer Tamás államtitkár válaszában elmondta: van, amiben egyetért Toroczkai Lászlóval, és van, amiben nem. Az államtitkár szerint abban igaza van a Mi Hazánk politikusának, hogy felháborodását fejezte ki a munkácsi turulszobor lerombolása miatt, mert az nyilvánvalóan egy magyarellenes provokáció. A külügyminisztérium ezért is hívatta be az ideiglenes ügyvivőt, Menczer Tamás hozzátette: diplomáciailag ez a bevett gyakorlat egy ilyen esetben.

Hangsúlyozta: a kormány minden lehetőséget megragad, hogy megvédje a kárpátaljai magyarok jogait, a megalkuvás vádját azonban visszautasította. A megalkuvással kapcsolatban Menczer Tamás emlékeztetett rá, hogy a Mi Hazánk a Jobbikból szakadt ki, utóbbi megalkudott, és a Gyurcsány-párt segédje lett. Menczer Tamás azt tanácsolta a Mi Hazánknak, hogy

kerüljék el ezt az utat, ha nem akarnak a Gyurcsány-csapatba tartozni és a Jobbik sorsára jutni.


Az államtitkár kiemelte: a kormány mindig kiáll a kárpátaljai magyarok mellett, valóban tendenciózusan történtek jogsértések a nemzetiségekkel szemben Ukrajnában, ezért is blokkolták az ország euroatlanti csatlakozását, a háború miatt azonban ideiglenesen félretették az ellentéteket, és kiállnak a megtámadott fél mellett. Akik azonban soha nem álltak a kárpátaljai magyarok mellett, azok a Mi Hazánk mellett ülő baloldali pártok képviselői.

Menczer Tamás hangsúlyozta: a magyar érdek az energiafüggetlenség és az energiabiztonság, továbbá a határokon belül is ki kell állni a magyarokért.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató