2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Uniós küldöttség jön Magyarországra, hogy tájékozódjanak a média és az oktatás helyzetéről

November elején Magyarországra jön az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának kilencfős küldöttsége – értesült brüsszeli forrásoktól a Népszava. A lap szerint a látogatásnak nincs köze az uniós támogatásokról szóló tárgyalásokhoz.

A delegáció elsősorban arra kíváncsi, hogy áll Magyarországon a sajtószabadság, a művészi és az akadémiai szabadság, illetve milyen bánásmódban részesülnek a tanköteles korú ukrajnai menekültek. Eredetileg 2020 májusában jöttek volna, de a koronavírus-járvány akkor közbeszólt.

Az elmúlt években az EP kulturális bizottságában többször napirendre kerültek a magyarországi fejlemények: bírálták a CEU elüldözését, a Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiájának megsértését, a kormányzati médiatúlsúlyt, és azt, hogy a roma gyerekeket szegregálják az oktatásban.

A Népszava úgy tudja, a küldöttség találkozik Csák János kulturális és innovációs, illetve Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel, Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel, felsőoktatási és kulturális intézmények, valamint civil szervezetek vezetőivel, sőt a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósággal is. A tárgyalásaikon biztosan szó lesz a tanárok helyzetéről.

A delegációt Sabine Verheyen német kereszténydemokrata politikus vezeti, és tagja lesz a fideszes Bocskor Andrea is.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató