2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Az Alkotmányvédelmi Hivatal is ada­tokat gyűjt Makizaj mozgalmáról, miután megjelentek az amerikai pénzek

A napokban a HVG értesülése szerint levelet kaptak a magyarországi bankok, amelyben az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) felszólította őket, hogy listázzák ki azokat a tranzakciókat, amelyeket az Action for Democracy (AFD) kezdeményezett 2022. január 1-je óta.

Az AFD magyarországi vezetője Korányi Dávid, Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója. Ehhez a politikai körhöz kötődik az adatbázis-kezeléssel foglalkozó DatAdat-cégcsoport is, amely az országgyűlési választási kampány idején szerződéses kapcsolatban állt az összellenzékkel, és amelynek egyes tagvállalataiban a korábbi két kormányfő, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon tanácsadói is megtalálhatók, illetve az egyikben maga Bajnai is tulajdonos.

Maga Márki-Zay Péter mondta el korábban, hogy amerikai pénzekből, 2 milliárd forintból is kampányoltak április harmadika előtt.

A rendőrség és az adóhivatal után az AH a harmadik olyan szervezet, amely azt vizsgálja, jogsértő volt-e az ellenzék kampányfinanszírozása, ütközött-e valamilyen törvénybe, hogy Márki-Zay "civil szervezete" pénzeket fogadott el a választási kampányában az AFD-től.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató