2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Márki-Zay borítja a bilit: Igen, amerikai pénzeket kapnak a tüntető tanárok

Van amerikai pénz a Mindenki Magyarországa Mozgalom által az elbocsátott kölcseys tanároknak felajánlott fejenként egymillió forintban. Erről Márki-Zay Péter, az ellenzék volt miniszterelnök-jelöltje beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Márki-Zay Péter a nyár végén a Magyar Hang Gulyáságyú podcastjában beszélt először az MMM Egyesült Államokból kapott pénzeiről, majd az ATV Egyenes beszéd című műsorában folytatta augusztus végén, majd szeptemberben.

Az Egyenes beszédben most ismét szóba kerültek az amerikai pénzek, miután Hoppál Péter fideszes képviselő annak a véleményének adott hangot, hogy a hétvégi budapesti tüntetés résztvevői úgymond amerikai pénzből tiltakoztak. 

Márki-Zay Péter hangsúlyozta: a tüntetésben nincs amerikai pénz, ám arra a kérdésre, hogy az MMM által az állásukból a polgári engedetlenség miatt elbocsátott tanároknak felajánlott, fejenként 1-1 millió forintban van-e amerikai pénz, Márki-Zay Péter azt válaszolta, hogy van benne amerikai pénz, és gondolhatott erre Hoppál Péter. 

Később úgy fogalmazott: az MMM költségvetése olyan, mint egy kád, amibe belefolyt összesen 2,5 milliárd forint részben tagdíjakból, részben az Action for Democracy-tól kapott pénzből. Nehéz megmondani, hogy a tanároknak felajánlott pénzből mennyi melyik forrásból származott. 

Kérdésre válaszolva Márki-Zay Péter elmondta: 

júniusban kaptak utoljára pénzt Amerikából, bár ő most is szeretne. Szerinte nem bűn Nyugatról pénzt elfogadni. 

Úgy fogalmazott: jogállamban, szabadságban akarnak élni, méltó, ha ezt támogatják Nyugatból is. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató