2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

The New York Times: Szaúd-Arábia becsapta Bident egy "titkos alkuval"

A meg nem nevezett amerikai tisztviselőkre hivatkozó kiadvány szerint egy szaúd-arábiai út során Biden és Mohamed bin Szalmán herceg állítólag "titkos megállapodást" kötött, amelynek értelmében a közel-keleti ország szeptembertől decemberig növelné az olajkitermelést.

Október elején azonban az OPEC+ úgy döntött, hogy idén novembertől drasztikusan csökkenti az olajkitermelést. Megjegyzendő, hogy ez a döntés feldühítette a Fehér Házat, és vádaskodó nyilatkozatok özönét váltotta ki Rijád ellen.

Korábban a WSJ beszámolt arról, hogy a szaúdi herceg gúnyolódott Bidenen.

Azonban Szaúd-Arábia cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint Mohamed bin Szalmán koronaherceg kigúnyolta volna Joe Biden amerikai elnököt privát ülésein.

„A királyság vezetői mindig is tisztelték az amerikai elnököket. Mélyen hiszünk a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolat fontosságában” – mondta Faisal bin Farhan szaúdi külügyminiszter.

„Ezek az állítások teljesen hamisak” – hangsúlyozta.

A Wall Street Journal szaúdi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy bin Szalman magánéletében kigúnyolja Bident, gúnyolódva a kínos cselekedetein és megkérdőjelezi mentális állapotát.

Az amerikai lap forrásai szerint a koronaherceg azt mondta tanácsadóinak, hogy alelnöki kora óta nem nyűgözte le Biden, és inkább Donald Trump volt elnököt részesíti előnyben.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató