2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Itt a kormány döntése a napelemek sorsáról

Eldőlt: október 31-ig tart a lakossági napelemek esetében az eddig nagyon vonzó szaldó elszámolás. A kormány szerint átmeneti lesz a mostani változtatás.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint csak az a háztartási méretű kiserőmű helyezhető üzembe, amely kizárólag saját villamosenergia fogyasztásának kielégítése érdekében termel villamos energiát, az így üzembe helyezett háztartási méretű kiserőművek közcélú hálózatba történő feltáplálásának lehetősége ideiglenesen felfüggesztésre kerül.

A rendelet azt is kimondja, hogy a 2022. október 31. napját megelőzően tett igénybejelentések alapján megvalósított háztartási méretű kiserőművek a közcélú hálózatra feltáplálhatnak.

A Portfolio arról ír: a kormány rendkívüli döntése miatt az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt a szolgáltatók felé az igénybejelentések száma az új napelem-telepítésekkel kapcsolatban.

A rendelet részletezi: igénybejelentésnek minősül a hálózati engedélyes ügyfélszolgálatán vagy ügyintézésre szolgáló internetes felületén az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, illetve űrlapon – az érintett felhasználási hely azonosítóját és felhasználóját is tartalmazó – elektronikus vagy papír alapon megtett, háztartási méretű kiserőmű létesítésére vagy bővítésére irányuló nyilatkozat".

Szintén benne szerepel: feltáplálhat a közcélú hálózatra azon 2022. október 31. napját követően tett igénybejelentés alapján megvalósított háztartási méretű kiserőmű is, amelynek üzemeltetője igazolja, hogy igénybejelentésére a szolgáltató érdekkörében felmerült oknál fogva nem került sor.

A kormányrendelet szerint a feltáplálás felfüggesztése csak átmeneti időre szól, az azonban nem derül ki a kormány döntéséből, hogy mikortól lesz lehetőség újra feltáplálni a hálózatba.


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató