2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Századvég: a magyarok 92 százaléka tűzszünetet és béketárgyalásokat sürget

A magyarok 92 százaléka azonnal véget vetne az orosz-ukrán háborúnak, és tárgyalóasztalhoz ültetné az érintett feleket – derült ki a Századvég októberi közvélemény-kutatásából, amelynek összefoglalóját csütörtökön juttatták el az MTI-hez.

A felmérés annak járt utána, hogy a magyarok hogyan vélekednek az érintett vezető politikusokról, egyes országok és politikai szereplők orosz-ukrán háborúhoz való viszonyáról, valamint a fegyveres konfliktus lezárásának kérdéséről – írták.

Mivel a háború lezárásához nem jutottak közelebb a felek, nem meglepő, hogy a konfliktusban közvetlenül vagy közvetve érintett, a háború folytatása vagy a szankciók mellett elkötelezett vezető politikusok hazai megítélése sem változott számottevően, az továbbra is egyértelműen negatív képet mutat – írták.

 

Októberben Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről – a szeptemberben mért 68 százaléktól alig elmaradva – a megkérdezettek 67 százaléka fogalmazott meg negatív véleményt, míg a Vlagyimir Putyin orosz elnök kedvezőtlenül vélekedők tábora szeptemberről októberre 69 százalékról 72 százalékra nőtt.

Ez utóbbihoz hasonlóan az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden elutasítottsága a magyar lakosság körében 64 százalékról 67 százalékra emelkedett az említett időszakban.

Brüsszel “büntetőintézkedésekre épülő politikája” nem találkozik a magyarok elvárásaival, így az Európai Bizottság elnökének tovább csökkent a népszerűsége az elmúlt hetekben. Ursula von der Leyenhez a válaszadók több mint fele (55 százaléka) viszonyul kedvezőtlenül (szemben a szeptemberben mért 50 százalékkal), míg 30 százalékuk pozitív véleményt fogalmazott meg a brüsszeli politikusról – írták.

AZ USA NEM ÉRDEKELT A BÉKÉBEN A TÖBBSÉG SZERINT

A kutatás szerint a magyarok közel kétharmada (63 százaléka) úgy gondolja, hogy az Egyesült Államok és Joe Biden inkább az orosz-ukrán háború folytatása mellett állnak, ami – mint írták – valószínűsíthetően azzal áll összefüggésben, hogy az amerikai elnök intézkedései és nyilatkozatai nem a békekötés előmozdításához, hanem a konfliktus további eszkalálódásához járulnak hozzá.

Hazánkban a kormányzati politika összhangban áll a lakosság következetes békepártiságával,
ennek megfelelően a megkérdezettek több mint négyötöde (84 százaléka) szerint Magyarország és Orbán Viktor miniszterelnök a fegyveres konfliktus békés rendezésének híve.

Az Európai Unióról a magyarok fele (50 százaléka), míg Kínáról a válaszadók 38 százaléka véli úgy, hogy az orosz-ukrán háború békés lezárására törekednek.

A Századvég korábbi elemzései alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a magyarok az orosz-ukrán háborúval összefüggésben ellenzik azon lépések megtételét, amelyek hátráltatják a kompromisszum elérését, a fegyveres konfliktus béketárgyalások útján történő mielőbbi lezárását. Ez elválaszthatatlan attól a ténytől, hogy a döntő többség szilárdan elkötelezett a béke mellett, amelyet a legfrissebb kutatási eredmények is alátámasztanak – olvasható az összefoglalóban.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató