2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Hivatalos: újabb delegációt küld Magyarországra az Európai Unió

Szerdán érkezik Budapestre az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának küldöttsége.

Bár eddig csak a kiszivárgó információk voltak egy esetleges delegáció érkezéséről, péntekre hivatalossá vált, hogy az Európai Parlament küldöttséget küld hazánkba. 

A látogatás fókuszában a kultúra és médiapolitika, illetve a művészet és az oktatás szabadsága áll - tájékoztatott a brüsszeli testület pénteken. A delegáció kormánytagokkal, parlamenti képviselőkkel és civil társadalom képviselőivel, újságírókkal találkozik, illetve oktatási intézményeket látogat meg.

A küldöttség november 2. és 4. között tartózkodik Magyarországon.

Az EP sajtóközleménye szerint a látogatást eredetileg 2020 tavaszára tervezték. A nyolcfős küldöttség az érintettekkel való személyes találkozások révén szeretne információt gyűjteni a magyarországi kulturális, oktatási és médiapolitikáról.

Az uniós parlamenti képviselők Csák János kulturális és innovációs, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársaival találkoznak. A küldöttség emellett Bősz Anett budapesti főpolgármester-helyettessel, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Közép-Európai Egyetem, különböző médiaorgánumok és civil szervezetek képviselőivel, köztük menedékültügyi szervezetekkel is folytat egyeztetéseket.

Ez utóbbiakkal elsősorban a menekült fiatalok és iskoláskorú gyerekek helyzetéről beszélnek majd. A delegációt Sabine Verheyen európai néppárti (EPP) német képviselő vezeti. Verheyen szerint a küldöttség

elsőkézből és minden felet meghallgatva szeretne tájékozódni a magyar oktatási, kulturális, és médiapolitika közelmúltbeli fejleményeiről.

 A képviselő azt mondta, hogy a látogatásra azért kerül sor, mert állítása szerint aggasztó jelenségekről értesültek a magyar közoktatás szereplőitől, a művészeti közösségtől és a civil társadalomtól.

Saját magunk szeretnénk felmérni, mi a helyzet Magyarországon, és azt, hogy az európai állampolgárság eszméje és a demokrácia milyen mértékben erősíthető meg az oktatáson és a kultúrán keresztül”

– fogalmazott Verheyen az EP sajtóközleménye szerint.

A delegáció két EPP-s, két szocialista képviselővel, illetve a Renew frakció kettő és az Európai Konzervatívok és Reformerek pártjának egy tagjával érkezik Budapestre. Bocskor Andrea, a Fidesz EP-képviselője kísérő tagként csatlakozik a küldöttséghez.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató