2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Külön ünnepnapot javasol az Aranybullának a Fidesz és a KDNP

Törvényjavaslatot nyújtott be az új ünnepnapról az Fidesz és a KDNP frakcióvezetője az Országgyűlésnek.

Kocsis Máté és Simicskó István, a Fidesz és a KDNP grakcióvezetői benyújtották a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amelyben azt kérik az Országgyűléstől, hogy április 24-t nyilvánítsák az 1222-ben kihirdetett Aranybulla napjává. Az előterjesztést szimbolikus időpontban, 12 óra 22 perckor iktatták a parlamenti rendszerben.

A két előterjesztő a magyar államfejlődés és Magyarország alkotmányos önazonosságának szempontjából kiemelkedően fontosnak tartja az Aranybullát. A törvényjavaslat rögzítené, hogy az Országgyűlés tagjai - azok, akik tiszteletben tartják az ország történeti alkotmányának vívmányait -, vallják, hogy a történeti alkotmányunkban gyökerező önazonosságunk védelme az állam alapvető kötelessége.

II. András az Aranybullát - a történeti hagyomány szerint - 1222-ben Szent György napján, azaz április 24-én adta ki, ezért az Országgyűlés ezt a napot nyilvánítaná az Aranybulla napjává. A javaslat elfogadásával a parlament elismerné, hogy a dokumentum eszmeisége bizonyos vonatkozásaiban a modern kori demokrácia eszmetörténeti előzményének tekinthető.

Az Aranybulla 800. évfordulója alkalmából televíziós dokumentumsorozat is készült Kriskó László által.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató