2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Orbán Viktor: „Ami kötelező az unióban, az általában rossz a magyaroknak”

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió vendége volt.

A kormányfő a beszélgetés elején elmondta, az uniós csúcson mindenki idegesebb volt a szokásosnál, minden országban nő a feszültség. A józan ész előbb-utóbb teret nyer, mertha van egy háború aminek el sem kellett volna kezdődnie, akkor idővel meg kell állapodnia a szembenálló feleknek – tette hozzá. Még hosszú évekig lenne háború, ha valaki a győzelemig akarna harcolni – fogalmazott.

Bízik enne, hogy a tűzszünet melletti vélemények erősödni fognak – tette hozzá a kormányfő.

 

Orbán Viktor szólt arról is, hogy Brüsszel esetében a számokkal óvatos lenne. Három nagy kiadás körvonalazódik Ukrajna esetében, és ezt valakinek, tehát a Nyugatnak finanszíroznia kell. Az egyik a háború költsége – mondta a kormányfő. A második tétel az újjáépítés kerete, míg a harmadik az Ukrajna működéséhez szükságes pénzek. Ukrajna ma egy működésképtelen ország - tette hozzá. Az utóbbi összeg havonta 5 milliárd euró. Nagy kérdés, hogy az utóbbi ki fogja odaadni - tette hozzá. Nekünk is dönteni kell arról, hogy az utóbbian részt vesz-e Magyarország. A következő két-három hónap után látunk már tisztán.

Kevesebb gáz érkezik Európába, mint amennyire szükség lenne

Orbán Viktor kijelentette, Európa esetében az energiaellátás kapcsán most kevesebb gáz érkezik, mint amennyi kell. Most fizikai korlátai vannak annak, hogy a kieső mennyiséget máshonnan hozzuk be - tette hozzá. Jól látszik, hogy mindenki megpróálja kihasználni Európa szorult helyzetét - mondta. Egyetlen megoldás van a magas energiáraknak: egyre több gázt kell beszállítani. Most néhány hónapig van elegendő gáz Európában, de tél vége felé ismételten felfelé fognak menni az árak.

Nálunk van elegendő gáz, és az ország gázellátása rendben lesz. 

Közös gázbeszerzésről

A kormányfő kijelentette, Magyarország el tudja magát látni gázzal, ezért nem látja értelmét, hogy a Nyugattal közösen szerezzen be gázt az ország. Az unió olyan döntéseket is hozott, amelyek a magas árakhoz és a hiányhoz vezettek, és mindez a szankciók miatt alakult ki - tette hozzá. Orbán szerint ha a nyugati országban romlik a helyzet, akkor az nálunk is érzékelhető lesz. A szankciók esetében az volt a kiindulópont, hogy rákényszeríti az oroszok a háború befejezésére, de ez nem történt meg. 

Orbán Viktor kijelentette, hogy többféle álláspont van a gázbeszerzés kapcsán. Minden országban zajló viták mögött ott vannak a spekulánsok, akik bíznak az extraprofitban.Mi nem vagyunk a szolidaritás ellen, és bármelyik tagállam kisegítheti gázzal a másik országot, de ez ne legyen kötelező.

„Ami kötelező az unióban, az általában rossz a magyaroknak”

Én azt tanultam meg a nemzetközi politikában, hogy a minél bonyolultabb javaslatok esetében gyanút kell fogni - mondta el a kormányfő. Mint fogalmazott: ami kötelező az unióban, az általában rossz a magyaroknak - mondta a kormányfő. Orbán Viktor kijelentette, a szankciók magasabb energiárhoz vezetnek, és ez pedig felelős az inflációért. Az infláció mögött a szankciók állnak - tette hozzá. Az élelmiszerinfláció mögött is javarészben az energiaár van - mondta.

A központilag árszabályozott termékek köre a jövőben kibővülhet, de erről nagy vita van a kormányon belűl - mondta a kormányfő. A kamatstopról azt mondta, hogy keserves vita volt a változó hitelek esetében, de most húznak egy határt. Ez a különbözetet a bankoknak kell kifizetniük - tette hozzá. Nem jó dolog, amikor a gazdaságba így be kell avatkozni.  

Mindent meg kell tenni, hogy az inflációt csökkentsék. 2023 végére el kell érni, hogy az infláció egyszámjegyű legyen. Ezen dolgozik a kormány, amikor a családokat és a cégeket segíti – mondta Orbán. Ezért van benzinárstop, rezsivédelem és élelmiszerárstop, és a miniszterelnök arról is beszélt az interjúban, hogy a következő hetekben

lesznek újabb termékek, aminek az árát maximalizálni fogják.

A szerdai kormányülésen arról döntöttek, hogy kamatstopot rendelnek el november 15-től legalább fél évre, 7,7-8 százalékon megállítják a kamatot. A különbözetet a bankoknak kell kifizetniük. „Nem jó dolog, amikor így be kell avatkozni a gazdaság bonyolult szövetrendszerébe, de vannak olyan krízishelyzetek, amikor a nagy baj elkerülése érdekében ezt mégis meg kell tenni” – fogalmazott a miniszterelnök.

A miniszterelnök szerint minden fiókban vannak tervek, hogy a vállalatokat segítsék.

(Mandiner nyomán)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató