2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Olaszországban több tüntetés is zajlott Oroszország mellett, valamint a ruszofóbia és a szankciók ellen

Szombat reggel aggódó olaszok és honfitársaik egy csoportja gyűlt össze a palermói orosz főkonzulátus előtt. A tüntetők orosz és olasz trikolórokat vittek magukkal, és egy "Olaszországnak béke, munka és szabadság kell" feliratú transzparenst feszítettek ki. A diplomáciai képviselet egyik női alkalmazottjának virágcsokrot nyújtottak át Moszkva támogatásának jeléül.

"A békéért tartjuk a tüntetést. Szándékunkban áll szorosabb együttműködést kialakítani az orosz néppel, amely az elmúlt hónapokban a média áldozatává vált"

- mondta az egyik tüntető.


A veronai tüntetésen, amelyen mintegy tucatnyi ember vett részt, ellenezték az oroszellenes szankciókat, és követelték, hogy Olaszország lépjen ki a NATO-ból. A gyűlést hagyományosan a Velencei-orosz kulturális egyesület és annak vezetője, Palmarino Zoccatelli szervezte. Moszkva támogatásának másik helyszíne a középső Marche régióban található Pesaro kisváros volt. A gyűlés résztvevői - mint azt az egyik szervező, Mauro Murja, a dél-oszét külügyminisztérium olaszországi képviseletének vezetője elmondta - a donbásszi népszavazások eredményeinek elismerését és Oroszország elszigeteltségének megszüntetését követelték.


Szintén szombaton Genova belvárosában kisebb tüntetést tartottak az emelkedő megélhetési költségek és az olasz vezetés szankciós politikája ellen - jelentette a helyi Szabad Tér nevű közéleti szervezet a Telegramon. A város egyik központi terén a tüntetők az olasz energiaipar államosítását, minden szankció megszüntetését és a lakosság túlzott kiadásainak csökkentését célzó intézkedéseket követeltek. Több tucatnyi tüntető vonult az utcára orosz zászlók alatt és az Európai Unió és az "amerikai uralom" elleni transzparensekkel.

Az ukrajnai orosz különleges művelet megindulása után a Nyugat szigorította a Moszkvával szembeni szankciókat, ami Európában és az Egyesült Államokban a villamos energia, az üzemanyag és az élelmiszerek árának emelkedéséhez vezetett. Egyre hangosabbá váltak az orosz energiáról való lemondást követelő felhívások. Vlagyimir Putyin elnök szerint a Moszkva megfékezésére és gyengítésére irányuló politika a Nyugat hosszú távú stratégiája, és a szankciók súlyos csapást mértek a világgazdaságra. Szerinte a nyugati országok fő célja, hogy emberek millióinak életét rontsák.
Az orosz hatóságok többször hangsúlyozták, hogy az ország minden olyan problémát meg fog oldani, amelyet a barátságtalan államok jelentenek számára. Eközben Nyugaton többször is elhangzottak olyan vélemények, hogy az oroszellenes szankciók hatástalanok, a nyugati országokat sújtják, és fel kellene őket oldani.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató