2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Oroszok feltörték Liz Truss telefonját, és vittek minden infót, amit találtak

Ekkora lehallgatási botrány már régen volt, mint amit most szellőztetett meg a brit sajtó: a napokban lemondott brit kormányfő, Liz Truss mobilját törhették fel orosz ügynökök. A kiszivárgott információk között komoly nemzetbiztonsági ügyek is lehettek.

Liz Truss privát telefonját törhették fel a Vlagyimir Putyin orosz elnöknek dolgozó orosz ügynökök. A Mail on Sunday értesülései szerint a kémek nagyot arattak: hozzáfértek többek között a a brit kormányfő legfontosabb nemzetközi szövetségeseivel folytatott tárgyalások szigorúan titkos részleteihez is. De nem csak ehhez: közeli barátjával, Kwasi Kwarteng korábbi pénzügyminiszterrel váltott magánüzeneteihez is.

Azt, hogy feltörték a politikus mobilját, nem Truss miniszterelnöksége idején fedezték fel, hanem még a nyári kampány során, mikor a brit konzervatívok vezetői székéért és egyben a kormányfői tisztségért kampányolt a politikus. Truss ekkor külügyminiszter volt - emlékeztet a brit lap, hozzátéve: a részleteket Boris Johnson akkori miniszterelnök és Simon Case kabinetminiszter elhallgatta.

Egyes források szerint a mobil olyannyira fertőzött, hogy egy titkos kormányzati széfben őrzik. A kiszivárgott információk - így a lap - alkalmasak lehetnek akár zsarolásra is. A lehallgatott beszélgetések között az ukránoknak szánt katonai támogatásokkal kapcsolatos titkos részletek is lehettek, írták.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató