2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Bolsonaro: „Ha Isten is úgy akarja, még ma győzni fogunk!”

Megnyíltak a szavazóhelyiségek Brazíliában, szoros eredmény várható a baloldali Lula és a hivatalban lévő jobboldali elnök között.

Megnyíltak a szavazóhelyiségek vasárnap a brazil elnökválasztás második fordulójában a korábbi baloldali vezető, Luiz Inacio Lula da Silva és a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök között. Felmérések szerint a kettejük közötti különbség az elmúlt hetekben drámaian összeszűkült.
– írta meg a CNN.

A szavazás délután 5 óráig tart Brazília fővárosában, Brazíliában, az ország elektronikus szavazórendszere pedig körülbelül két órával a szavazás befejezése után erősíti meg az eredményeket.

Az első fordulót Lula nyerte

A portálon azt írják: az október 2-i első fordulóban sem Lula, sem Bolsonaro nem szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát, így a vasárnapi második fordulóra került sor. Lula végzett az élen az első fordulóban, több mint 6 millió szavazatot, mintegy 5 százalékponttal többet szerzett, mint Bolsonaro.

Az elnök azonban a döntő délkeleti államokban, így São Paulóban és Rio de Janeiróban is az élen maradt.
Brazíliában több mint 156 millió választásra jogosult ember vesz részt a választáson, és a voksolás az országban minden 18 és 70 év közötti ember számára kötelező. A jelöltek vasárnap előrehozottan szavaznak; Lula sajtóirodáik szerint São Paulo metropoliszának egyik állami iskolájában fog szavazni.

Az elnök már szavazott

Bolsonaro Rio de Janeiróban adta le szavazatát vasárnap kora reggel. Bolsonaro sárga és zöld pólót viselt, a brazil zászló színeit, és azt mondta:

Ha Isten is úgy akarja, még ma győzni fogunk. Vagy ami még jobb, Brazília győzni fog”, miközben szavazott a város Marechal Hermes nevű kerületének egyik szavazóhelyiségében. A választásra Brazíliában feszült és polarizált politikai légkör közepette kerül sor. Az ország jelenleg magas inflációval, korlátozott növekedéssel és növekvő szegénységgel küzd.

 

(Mandiner)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató