2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Tízezrek tüntettek Prágában Ukrajna mellett

Több tízezren demonstráltak vasárnap délután Prágában Ukrajna mellett a Millió pillanat a demokráciáért civil mozgalom kezdeményezésére, "Csehország a félelem ellen. Megbírkózunk vele!" jelszóval.

"Győzelmet Ukrajnának, szabadságot Oroszországnak" - hirdeti egy transzparens a 2022. október 30-i prágai tüntetésen, ahol csehek tízezrei demonstrálták szolidaritásukat Ukrajnával.  Fotó: MICHAL CIZEK/AFP

 

"Eljött az ideje, hogy kinyilvánítsuk szolidaritásunkat Ukrajnával. Meg kell mutatnunk, hogy a harminc éve kiharcolt demokratikus értékeinket nem hagyjuk elvenni, hogy nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni!" - mondta Hana Trestíková cseh filmrendező, a tüntetés egyik szónoka.

A demonstráció résztvevőit videóüzenetben köszöntötte Olena Zelenszka, az ukrán elnök felesége is. A tüntetésen több cseh politikus és közéleti személyiség is részt vett, köztük Milos Vystrcil, a szenátus elnöke is. Több felszólaló élesen bírálta a cseh kormány és az Európai Unió elleni pénteki prágai megmozdulást, amelyen Prága és Brüsszel Ukrajnát támogató politikáját támadták.

MTI

 

Képgaléria

(Kattins a képre a nagyobb méretért)
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató