2024. április 25. - Márk
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

A pénzhiány miatt az összeomlás szélén a német nyugdíjrendszer

Oliver Moody, a brit Times rovatvezetője szerint a német nyugdíjrendszer a pénzhiány miatt közel áll az összeomláshoz.

“Az állami nyugdíjrendszer Németországban az összeomlás szélén áll, és mivel a várható élettartam nem áll meg, hamarosan meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt”

– jegyezte meg.

A cikk szerzője pontosította, hogy Európában a lakosság 22 százaléka 65 év feletti. Ez a demográfiai csoport a közeljövőben várhatóan növekedni fog, ami a társadalombiztosítási rendszerbe történő alacsonyabb befizetéseket és magasabb ellátásokat eredményez.

Német közgazdászok figyelmeztették a Bundestagot, hogy gazdasági reformok hiányában összeomolhat a “bőkezű” nyugdíjrendszer, de előrejelzéseiket elutasították – hangsúlyozta a publicista.

Reiner Dulger, a Német Munkaadói Szövetség elnöke szerint a nyugdíjrendszer a következő öt évben összeomlik, ha a hatóságok nem tudják megállítani a nagy összegű kifizetések tendenciáját: a német törvények szerint a nyugdíjasok az átlagbér 48 százalékát kapják.

“Jelenleg minden 100 munkavállalóra 50 nyugdíjas jut, akik járulékot fizetnek a nyugdíjalapba. Tizenöt év múlva 70 lesz” – mutatott rá Dulger.

Szerinte a német kormány számára a téma tabunak számít. Az összeomlás valószínűsége növeli a nyugdíjrendszer reformjának összetettségét.

A nyugati országoknak a Moszkva elleni szankciók és az orosz üzemanyagtól való eltávolodás miatt emelkedő energiaárakkal és az infláció megugrásaival kellett szembenézniük. Miután az üzemanyag, különösen a gáz drágult, az európai ipar sokat veszített versenyelőnyéből, ami a gazdaság számos területét érintette. Németországban és más uniós országokban évtizedek óta a legmagasabb az infláció.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató