2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Bloomberg: az Egyesült Államokban és az EU-ban a Kína elleni szankciók bevezetéséről tárgyalnak

Amerikai és uniós tisztviselők tárgyalnak arról, hogy az oroszellenes szankciók tapasztalatait felhasználva exportkorlátozásokat vezessenek be Kínával szemben - jelentette a Bloomberg saját forrásaira hivatkozva.



Az ügynökség szerint ez a javaslat az USA és az EU közötti következő, december elején tartandó magas szintű kereskedelmi fórum napirendjének összeállítása során hangzott el.

"A szövetségesek együttműködnek a Moszkvába irányuló export korlátozásában, és a Biden-kormányzat vizsgálja annak lehetőségét, hogy ugyanezen információmegosztási és végrehajtási koordinációs módszerek egy részét felhasználja a Kínába irányuló exportra vonatkozó saját kétoldalú korlátozásainak megerősítésére" - magyarázta a névtelenséget kérő médiaforrás.

Az EU egyelőre nem hajlik arra, hogy ugyanazt a megközelítést fontolgassa Kínával szemben, mint Oroszországgal szemben, mivel a körülmények eltérőek, de az ügynökség egyik tárgyalópartnere hangsúlyozta, hogy egyes országok felvetették, hogy vizsgálják meg, mely árukat használhatja Peking katonai képességeinek megerősítésére, hogy embargót vezessenek be velük szemben.

"Néhány tagállam, köztük Németország, azt javasolta, hogy a blokknak át kellene gondolnia a Kínához való hozzáállását, mivel Peking egyre kevésbé partner vagy versenytárs, hanem inkább rivális"

- áll a cikkben.

Korábban Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetése során Wang Yi kínai külügyminiszter azt mondta, hogy Washington megsértette a szabadkereskedelmi szabályokat azzal, hogy új exportellenőrzéseket vezetett be Pekinggel szemben.

Október elején az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma 31 kínai vállalatot sorolt fel a technológiai termékek szállítása szempontjából megbízhatatlan vállalatok listájára. Az ügynökség kifejtette, hogy rajta kívül álló okok miatt nem tudta ellenőrizni a vállalatokat a "jóhiszeműség" szempontjából, mint a csúcstechnológiai export végső címzettjét.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató