2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Bolsonaro még nem ismerte el a vereségét

Bár a brazil legfelső bíróság által jóváhagyott eredmény szerint Luiz Inácio Lula da Silva nyerte a brazil elnökválasztás vasárnap rendezett második fordulóját, a hivatalban lévő Jair Bolsonaro azonban egyelőre nem ismerte el nyilvánosan a vereségét, ezért a nyugati mainstream média azt jósolta meg, hogy Donald Trump amerikai elnök "módszerét követve" vitatni fogja az eredményt.

 

Bolsonaro már a kampány során is beszélt a választási csalás lehetőségéről.

Követői így ünnepelték korábban a népszerű elnököt.

A Reuters tudósítása szerint Bolsonaro ottani idő szerint hétfőn reggel elhagyta a rezidenciát, és az elnöki hivatalba ment. Ő egyébként az első olyan hivatalban lévő brazil államfő, aki az első ciklusa után elveszítette az elnökválasztást. A lap szerint hallgatása aggasztó, az azonban némi megnyugvást jelent, hogy kulcsfontosságú szövetségesei közül többen is megszólaltak, és elismerték, hogy Lula győzött.

Egyikük, Carla Zambelli parlamenti képviselő, az elnök közeli szövetségese például ezt írta a Twitteren: „MEGÍGÉREM, hogy én leszek Lula elképzelhető legnagyobb ellenzéke.”

„Számítunk rá, hogy lesz némi elégedetlenség Bolsonaro támogatóinak a részéről, de ez nem fenyegeti a köztársaság intézményeit” – mondta a brit hírügynökségnek Ricardo Lacerda, a BR Partners bank alapítója és vezérigazgatója.

A választási eredmény elleni tiltakozások valóban megkezdődtek, teherautó-sofőrök országszerte legalább hetven helyen lezárták az autópályákat:

A fuvarozók alkotják Bolsonaro egyik legfontosabb szavazóbázisát, és okoztak már gazdasági káoszt hasonló megmozdulásokkal. A lezárások egyelőre nem okoztak fennakadást a gabonaszállításban Mato Grosso szövetségi államban, amely az ország legfontosabb agrártermelője.

A külföldi vezetők mindenesetre folyamatosan gratulálnak Lulának, aki január 1-jén lép hivatalba. Alberto Fernandez argentin elnök szerint Lula győzelmével „új korszak kezdődik Latin-Amerika történetében, a remény és jövő ideje”. Fernandez már hétfőn el is utazik Brazíliába, hogy találkozzon majdani kollégájával.

Gratulált Lulának Joe Biden amerikai elnök is, aki „szabadnak, tisztességesnek és hitelesnek” nevezte a brazil választást. A voksolást a nemzetközi választási megfigyelők szerint is hatékonyan bonyolították le, egyikük külön hangsúlyozta a Reutersnek, hogy még a katonai ellenőrök sem találtak semmi hibát.

Gratulált Lulának Hszi Csin-ping kínai, Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök, valamint Olaf Scholz német kancellár.

Szinte polgárháborús állapotok alakultak ki a dél-amerikai országban

Bolsonaro követői fenyegetőznek és katonai puccsot akarnak: "72 órát adnak, hogy a katonaság átvegye a hatalmat"

Brazíliai diákok támogatják Bolsonarót egy iskolában, és azt kiabálják: "A mi zászlónk soha nem lesz piros" (kommunista)

Brazília-szerte elszababdultak az indulatok, furgonokkal hajtottak bele Bolsonaro híveinek egy csoportjába:

Fosztogatások Rio de Janeiróban:

Közben a drogdealerek is elkezdték ünnepelni Lula győzelmét.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató