2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Izrael pénzügyminisztere is felkerült az ukrán halállistára

Avigdor Lieberman izraeli pénzügyminisztert vasárnap felvették az “Ukrajna ellenségeinek” adatbázisába a Mirotvorec weboldalon.

A vélhetően az ukrán biztonsági szolgálatokkal kapcsolatban álló oldal szerzői Liebermant Oroszország “befolyásoló ügynökének” minősítették, aki Moszkva javára manipulálta a nyilvánosan jelentős információkat. Azzal is vádolták, hogy részt vett az Ukrajna elleni “humanitárius agresszió” cselekedeteiben.

A Lieberman listára kerüléséhez vezető cselekedetek között szerepelt, hogy márciusban megtagadta egy ukrajnai izraeli tábori kórház finanszírozását, és semleges álláspontot képviselt azzal kapcsolatban, hogy ki a felelős az áprilisban Kijev külvárosában, Bucsában történt mészárlásért. A honlap megosztott egy cikkre mutató linket is, amely szerint kapcsolatban állt az orosz gázipari óriáscéggel, a Gazprommal.

Az ukrán hatóságok gyakran kifejezték csalódottságukat az Oroszországgal való konfliktus során Izraeltől kapott támogatás mértéke miatt. Az ország csak humanitárius segélyt és életmentő védelmi felszereléseket biztosított Kijevnek, fegyvereket és lőszereket nem. Izrael emellett tartózkodott attól is, hogy csatlakozzon a Moszkva elleni nemzetközi szankciókhoz. Lieberman a múlt héten azt mondta, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti harcok február végi kirobbanása óta mintegy 40 millió dollárt tett ki az Ukrajnának nyújtott izraeli segítség.

Lieberman 2021 óta pénzügyminiszter. Veterán politikus, aki az évek során különböző magas pozíciókat töltött be az izraeli kormányban, többek között külügyminiszter, védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes volt.

A 64 éves politikus a Jiszráél Beiteinu (Izrael Hazánk) párt vezetője is, amely hét helyet foglal el az ország parlamentjében, a kneszetben. Lieberman a moldovai Kisinyovban született, amikor a köztársaság még a Szovjetunió része volt, és 1978-ban vándorolt ki Izraelbe.

A Mirotvorec honlapot, amelyet “béketeremtőnek” fordítanak, 2014-ben indították el, és névtelen moderátorok által működtetett független adatbázisként pozícionálja magát, hogy segítsen az ukrán hatóságoknak és “különleges szolgálatoknak” többek között oroszbarát terroristák, szeparatisták és háborús bűnösök elfogásában.

Egyesek azonban a kormány által támogatott “halállistának” bélyegezték az adatbázist, miután több személyt, köztük Oleh Buzina írót, Oleh Kalasnyikov politikust és Darja Dugina orosz újságírót nem sokkal azután gyilkolták meg, hogy profiljuk megjelent a honlapon.

A Mirotvorec legutóbbi magas rangú tagjai közé került Kazahsztán elnöke, Kaszim-Jomart Tokajev, a Pink Floyd társalapítója, Roger Waters. Állítólag a világ leggazdagabb embere, Elon Musk is felkerült az adatbázisba október közepén, de gyorsan lekerült róla. Az állítólagos rögzítése azután történt, hogy Musk béketervet ajánlott, amely szerint Kijev területeket kell átadnia Moszkvának.

Orbán Viktor, Szijjártó Péter és Bayer Zsolt is megtalálható a halállistán.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató