2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Őrtüzeket gyújtottak a székely autonómiáért

A települések melletti magaslatokon gyújtott őrtüzek mindegyikénél felolvasták a rendezvény kiáltványát, amelyet – akárcsak a korábbi években – az őrtűzgyújtást kezdeményező és szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs jegyez.



A dokumentum nyomatékosítja: a területi autonómia a biztonság, a béke és a jólét záloga lehetne Székelyföldön. Azt is leszögezi, hogy Székelyföld népe a koronavírus-járvány után a nemzetközi élet minden feszültségét átélve is kitart a területi autonómia igénye mellett.

Ismételten kijelentjük: Székelyföld területi autonómiája a béke, a biztonság és a jólét záloga, egy olyan jogi keret, amely garantálja Székelyföld polgárainak a teljes és tényleges egyenlőségét. Akaratunk, igényeink nem változtak két évtized alatt. Bebizonyítottuk, hogy a hatósági akadályoztatás ellenére európai szinten tudtunk fellépni Székelyföld érdekéért, megnyitva ezzel egy nemzetközi küzdőteret. Előttünk van egy másik feladat: a székely nép önszerveződésének rendszerét, a székelyföldi személyi kártyát megteremteni és működtetni. Legyen ez az este egy olyan pillanat, amikor a közösség minden tagjában tudatosodik, személyes élménnyé válik ez a feladat, amelyet közösen kell a jövőben elvégeznünk

– áll az MTI-hez is eljuttatott dokumentumban. A kiáltvány ismét nyomatékosítja, hogy az őrtüzek köré összegyűlők abban a formában igénylik Székelyföld területi autonómiáját, ahogyan azt az SZNT az autonómiastatútumában megfogalmazta.

Az őrtűzgyújtás főszervezője, Gazda Zoltán az MTI-nek elmondta: az SZNT felhívására Székelyföld több mint száz településén gyűltek össze az emberek a kora esti órákban az őrtüzek mellett. Hozzátette: a programok állandó eleme volt a kiáltvány felolvasása, emellett azonban mindenütt helyi sajátossága is volt az eseménynek. Volt, ahol helyi szónokok is szót kaptak; máshol egyházi szertartással, kulturális műsorral kötötték össze az tűzgyújtást. Volt, ahol huszár egyenruhában, lóháton vonultak az őrtűz köré, és volt, ahol bográcsgulyással vendégelték meg a résztvevőket. A legtöbb helyszínen nótázás alakult ki a tűz körül. A főszervező elmondta: idén a kiváló időjárás is segítette, hogy igazi közösségi élményben legyen részük azoknak, akik összegyűltek az őrtűzgyújtásra.

SZÉKELYFÖLD AUTONÓMIÁJÁNAK NAPJÁT KÖSZÖNTÖTTÉK A NEMZET FŐTERÉN IS

 

Noha Európa nem akar tudomást venni róla, de Magyarországra számíthatnak a székely autonómia hívei

– írta Németh Zsolt Facebook-posztjában.

(PS)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató