2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A dél-koreai rendőrfőnök elismerte a hatóságok felelősségét a szöuli tragédiában

A tömegszerencsétlenség előtt a rendőrség több hívást is kapott, melyek figyelmeztették őket a negyedben kialakult helyzet súlyosságára, a válaszlépések azonban elmaradtak.

A dél-koreai rendőrfőnök szerint „nem volt megfelelő” a tömeg ellenőrzése a szöuli tragédia idején – írta a BBC. A lap szerint ez volt az első beismerés a hatóságok részéről, hogy nem tettek meg mindent a történtek megakadályozására.

Jun Híkun úgy fogalmazott, hogy a rendőrség válasza "kiábrándító" volt, és "korlátlan felelősséget érez a közbiztonságért" a történtek miatt. A rendőrfőkapitány teljes körű vizsgálatot ígért.

A dél-koreai főváros bulinegyedében, Itevonban a legfrissebb hírek szerint 155 ember vesztette életét és 152 megsebesült, amikor a hatalmas tömeg beszorult a szűk sikátorokba. Az áldozatok többsége tinédzser és huszonéves fiatal.



A becslések szerint nagyjából 100 ezres tömeg a halloweent ünnepelni gyűlt össze a bulinegyedben. Három éve ez volt az első ilyen rendezvény Szöulban, miután megszüntették a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat és fizikai távolságtartást. A szombati tragédia Szöul egyik főutcájából nyíló keskeny, lejtős utcában következett be, ahol számos közkedvelt étterem és bár található.

Nyilatkozatában a dél-koreai rendőrfőkapitány elismerte, hogy a tragédia előtt a rendőrség több hívást is kapott, melyek figyelmeztették őket a negyedben kialakult helyzet súlyosságára, a válaszlépések azonban elmaradtak.

Az első hívás helyi idő szerint 18:34-kor érkezett a segélyhívóra, és a következő három és fél órában még tíz telefon érkezett.


Jun Híkun azt ígérte, hogy a rendőrségi vizsgálat „gyors és szigorú” lesz.

A Reuters idézte Lí Szangmin dél-koreai belügyminiszert is, aki nyilvánosan bocsánatot kért a történtekért, és szintén ígéretet tett rá, hogy kivizsgálják, mi okozhatta a tragédiát, hogy ilyen soha többé ne fordulhasson elő.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató