2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Globális hatalmi játékok: meg akarja alázni Bident a szaúdi koronaherceg

Az orosz-ukrán háború kitörése nyomán Mohammed bin Szálmán, Szaúd-Arábia koronahercege vérszemet kapott, mivel pontosan tudja, hogy országának rengeteg van abból, amire a világnak most égető szüksége van: olajból.

Ez pedig megmutatkozott abban is, hogy bin Szálmán meglehetősen lekezelően kezdett el bánni az eddigi legfontosabb stratégiai szövetségesük vezetőjével, az Amerikai Egyesült Államok elnökével, Joe Bidennel.

Az amerikai-szaúdi kapcsolatok eddig a kölcsönös, érdek alapú megbízhatóságon alapultak: az amerikai fegyvereket és védelmi rendszereket adtak a szaúdiaknak, míg a közel-keleti monarchia olajat biztosított a világnak.

Ez egyfajta regionális stabilitást adott az egyébként radikálisan instabil közel-keleti régiónak, azonban bin Szálmán megjelenése óta ez az egyensúly megbomlott. A koronaherceg tudatosan építi le a kapcsolatot az USA-val a látszólagos függetlenség jegyében.

Giorgio Cafiero, a Gulf State Analytics vezérigazgatója a Business Insider megkeresésére elárulta, hogy amióta bin Szálmán hatalomra került, Szaúd-Arábia elkötelezetté vált amellett, hogy jelezze autonómiáját az USA-val szemben:

„A rijádi vezetés számos jelet küldött Washingtonnak, hogy a királyság a saját nemzeti érdekeit fogja képviselni, amely a szaúdi tisztviselők szemében a Pekinggel és Moszkvával való együttműködés mélyítése”


Ez például a világ számára pusztító formában is megnyilvánult: Szaúd-Arábia összefogott Oroszországgal, hogy radikálisan csökkentsék a napi olajtermelést, amellyel az egekbe szökött az olajnak az ára.

Ez pedig a szöges ellentéte annak, amire a Biden-kormány kérte a szaúdiakat korábban, hogy növeljék az olajtermelést az árcsökkenés érdekében, amely mérsékelte volna a globális inflációt, valamint csökkentette volna az orosz bevételeket.

Az amerikai tisztviselők azt gondolták az utolsó pillanatig, hogy megvan a megállapodás, a szaúdiak azonban a koronaherceg vezetésével gyakorlatilag hátbaszúrták az USA-t és teljes mértékben megalázták a Biden-féle vezetést.

Cafiero úgy véli, hogy Mohammed koronaherceg azon az állásponton, hogy a Kínával és Oroszországgal való szorosabb kapcsolat nagyobb politikai tőkét biztosít a számára nemzetközi porondon. A három vezetőben ráadásul van egy közös: irtóznak a belső ellenzéktől és minden eszközzel el akarják azt pusztítani.

A Wall Street Journal korábbi beszámolója szerint ráadásul személyes ellentét is van Biden és bin Szálmán között, a szaúdi vezető ugyanis gyakran gúnyolódik belső körökben az amerikai elnökön és az ő mentális állapotán.

Biden valószínűleg azzal is kivívta a koronaherceg ellenszenvét, hogy kiállt Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásával szemben, amely esetről ismert tény, hogy bin Szálmán rendelte meg a brutális gyilkosságot, amiért az újságíró kritizálta a rezsimet.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató