2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Közpénzek sikkasztása miatt áll bíróság elé a volt francia pénzügyminiszter

A volt francia pénzügyminisztert, Michel Merciert azzal vádolják, hogy közpénzeket sikkasztott, miután lányát, feleségét, és egy fiktív asszisztenst is alkalmazott.

A volt francia pénzügyminiszter azzal vádolják, hogy közpénzeket sikkasztott, miután állítólag kamumunkahelyeket hozott lére, többek között Hubert Devillers nevű fantom részmunkaidős parlamenti asszisztensnek.

Michel Mercier állítólag feleségét is alkalmazta asszisztensként a szenátusban, négy éven át, majd egyik lányát is, aki állítólag akkoriban Londonban élt. A Guardian jelentése szerint a vádakról először a Le Canard Enchaîné című lapban írtak még 2017 augusztusában, fél évvel azután, hogy az akkori miniszterelnök, François Fillon kiesett az elnökválasztási versenyből, miután kiderült, hogy nem létező munkáért fizetett feleségének.

Fillont és feleségét végül 2020-ban találták bűnösnek sikkasztás vádjában, ezt az ítéletet pedig idén májusban hagyták helyben egy fellebbezéssel. Mercier felesége, Joëlle a jelentések szerint 2005 és 2009 között összesen 84 525 eurót (34,8 millió forint) kapott; míg lánya, Delphine a nyomozók szerint havi 2000 eurót (824 ezer forint), összességében több mint 37 100 eurót (15,2 millió forint); a fiktív alkalmazott, Devillers pedig “legkevesebb 30 ezer eurót” (12,3 millió forint) kapott.

Komoly összegekről van szó, Mercier mindent tagad

A most 75 éves Mercier, aki 2009 és 2010 között vidékügyi és regionális tervezési miniszterként, 2010 és 2012 között pedig igazságügyi miniszterként tevékenykedett Nicolas Sarkozy jobboldali elnök kormányában, tagadta, hogy fiktív pozíciókat nyitott volna.

A volt pénzügyminiszter ügyvédje, André Soulier nagy valószínűséggel azzal akar majd érvelni a bíróságon, hogy Mercier felesége valóban dolgozott férjével, míg lánya Londonból látta el “politikai és kulturális tanácsokkal”.

A nyomozók azonban eddig nem találtak arra vonatkozó bizonyítékot, hogy Mercier bármelyik számítógépén is közérdekű munkát végeztek volna, a jelentések szerint pedig Mercier azzal fog érvelni a bíróságon, hogy “soha nem használt számítógépet, csak szóban adta ki az utasításokat”.

Amikor a nyomozók megkeresték a volt pénzügyminiszter lányát, állította, hogy számítógépen is dolgozott, hozzátéve, hogy egy költözés során az ügyhöz kapcsolódó dokumentumokkal együtt “elveszett”. A rendőrségi jelentésben azonban az áll, hogy semminemű bizonyíték nem áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy Mercier felesége és lánya ténylegesen dolgoztak volna, és nyoma sincs szakmai kapcsolatnak a felek között.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató