2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Zaharova választ vár Londontól: a vezetékek felrobbantása után üzent Truss Blinkennek, hogy kész?

Moszkva hivatalos választ vár Londontól Liz Truss volt brit miniszterelnök esetleges, Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott kommunikációjával kapcsolatban az Északi Áramlat elleni terrortámadás után – írta Telegram-csatornáján Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő.



“Őszintén szólva nem érdekel, ki és hogyan jutott hozzá ehhez az információhoz. Érdekelne London válasza a következő kérdésre:

“Liz Truss brit miniszterelnök közvetlenül az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantása után üzent-e Anthony Blinken amerikai külügyminiszternek azzal a szöveggel, hogy hogy “it’s done” „kész” ?”.

– írta a diplomata.
 
Hozzátette, hogy

a globális közösség is várja, hogy London magyarázatot adjon erre.



Vasárnap a Kim Dotcom, a Megaupload és a Mega fájlmegosztó oldalak alapítója a közösségi médiában közölte, hogy Truss percekkel az Észak Áramlat elleni támadás után küldött egy üzenetet Blinkenek, amelyben azt írta, hogy “kész”. Szerinte a politikus ezt akkor tette, amikor a robbanásról szóló információk még nem voltak ismertek a nyilvánosság számára.
 
Az üzletember azonban nem tisztázta, hogy honnan szerezte az információt, vagy mire alapozta állításait.

Az orosz védelmi minisztérium a múlt héten közölte, hogy az ukrajnai Mikolajiv régióban, Ocsakovban állomásozó brit haditengerészet emberei részt vettek az Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 gázvezetékek elleni támadás tervezésében, biztosításában és végrehajtásában. A minisztérium szerint ugyanezek a brit szakemberek vezették a Szevasztopol elleni támadás előkészítését, és képezték ki az ukrán 73. különleges tengeri műveleti központ katonáit. London nem volt hajlandó elismerni a robbantásokban való részvételét.
 
A szeptember 26-i támadások két Európába irányuló orosz exportvezetéket – az Északi Áramlatot és az Északi Áramlat 2-t – érték. Németország, Dánia és Svédország nem zárta ki a célzott szabotázst. A Nord Stream AG, az Északi Áramlat üzemeltetője arról számolt be, hogy ilyen vészhelyzetre még nem volt példa, és azt, hogy mennyi idő kell a javításokhoz még megbecsülni sem lehet.

Az orosz főügyészség nemzetközi terrorcselekmény miatt indított eljárást.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató