2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Zelenszkij: nem kell félni egy atomháborútól és Oroszországtól

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a cseh televíziónak adott interjújában azt mondta, hogy nem kell félni egy esetleges atomháborútól.

“Nem vagyok biztos benne, nem akarok értékelést adni <…> Úgy vélem, nem kell félni tőle, nem kell félni Oroszországtól”

– mondta Zelenszkij, amikor arról kérdezték, lehetséges-e egy nukleáris háború.

A múlt héten Vlagyimir Putyin elnök azt mondta, hogy Moszkva soha nem mondott semmit a nukleáris fegyverek használatáról. Az államfő szerint azt a tézist, hogy Oroszország esetleg bevethet ilyen fegyvereket, arra használják, hogy negatívan befolyásolják a Moszkvával baráti viszonyban álló országokat.

Ugyanakkor október 24-én Igor Kirillov altábornagy, az orosz sugárvédelmi, vegyi és biológiai védelmi csapatok vezetője azt mondta, hogy Moszkva információkat kapott arról, hogy Kijev “piszkos bomba” bevetését tervezi. A védelmi minisztérium szerint Ukrajna Oroszországot fogja ezért hibáztatni. A minisztérium emlékeztetett arra, hogy a kijevi rezsimnek megvannak a tudományos és gyártási lehetőségei egy ilyen töltet létrehozásához.

A számítások szerint, ha Ukrajna felrobbant egy “piszkos bombát”, a radioaktív izotópok a légkörben akár 1500 km távolságra is elszóródnak, és Lengyelországot is elérhetik.
 
Ugyanakkor James Cleverly brit és Catherine Colonna francia külügyminiszterek, valamint Anthony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy országaik visszautasítják Oroszország állításait.

A piszkos bomba egy radioaktív izotópokat és robbanótöltetet is tartalmaz. Robbanáskor a radioaktív anyagot lökéshullám szórja szét, és nagy területen szennyezést okoz.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató