2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Csökkenni fog a gáz beszerzési ára Magyarországon

Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentette egy sajtótájékoztató keretei között, hogy „a jelenlegi alacsony gázárak a magyar beszerzési szerződésben is reflektálódni fognak”. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a hosszú távú szerződések árazásában ez általában „úgy néz ki, hogy egy bizonyos csúszással követi az aktuális tőzsdei árat”.



Mint ismeretes, az európai gáztőzsdén augusztusban 350 euró volt a gáz ára, manapság viszont már 100 euró körülre esett, amely kapcsán több ellenzéki politikus is felszólalt. Szijjártó kifejtette a helyzetet nekik:

„A földgázpiac működésének van egy törvényszerűsége. Az ár akkor a legmagasabb, amikor magas a kereslet, amikor betárolási időszak van. Tehát augusztusban nagyon magas volt az ár. Ez nem óriási csoda, mert mindenki a betárolási időszakban akar földgázt venni, akkor akarja betenni a saját tárolójába. Tehát, ha magas a kereslet, magas az ár. Aki a Közgázra járt, annak nem túlságosan meglepő. Most pedig már mindenki feltöltötte a földgáztárolóit, hallhatjuk, hogy Európában száz százalékot megközelítő a töltöttségi szint. Most senki nem fog gázt venni, mert nem tud, mert nem tudja hova tenni. Kicsi a kereslet, tehát kicsi az ár. Majd amikor elkezdődik a kitárolás – mielőtt a fűtési szezon jön és sokkal többet fogunk fogyasztani – le fog menni a tároló töltöttségi szintje körülbelül 20 százaléka, nagyjából márciusra. Akkor pedig, ha mindenki megint elkezd betárolni, nagyon magas lesz az ár” – fejtette ki Szijjártó.

Hozzátette, „a hosszú távú szerződések árazásában ez úgy néz ki – legalábbis vannak olyan hosszú távú szerződések, ahol ez úgy néz ki –, hogy egy bizonyos csúszással követi az aktuális tőzsdei árat”.

Tehát mindenki nyugodjon meg, a jelenlegi alacsony árak a magyar beszerzési szerződésben is reflektálódni fognak” 

– jelentette ki a miniszter.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató