2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Gyurcsány: Hit vagy hatalom, ez itt a kérdés

Jöhet egy pillanat, mikor egyház és párt lesz az ellensége, árulója az eredetileg saját értelmét magyarázó, bizonyító hitnek, meggyőződésnek, eszmének.

„Amikor a hit, a meggyőződés intézményesül, utat enged az elfajzásnak is. Mert eljöhet a pillanat, mikor dönteni kell: hitedet, meggyőződésedet követed, vagy annak képviseletére létrejött, sokszor önálló utat járó intézményeit.

Hit vagy hatalom, ez itt a kérdés.

Létező dilemmája ez istenhívő emberek egyházukhoz fűződő viszonyának, de hasonlóképpen a politikai meggyőződés és a pártkötődés között sokszor feszülő ellentmondásnak.

A hit, a meggyőződés tartja fenn az egyházat, a pártot, a szervezetet, vagy fordítva? Az intézmény, az egyház, a párt a hit, a meggyőződés letéteményese, hivatott őrzője, vagy inkább ellenkezőleg, azok elkorcsosulásnak valódi oka.

Aztán jöhet egy pillanat, mikor egyház és párt lesz az ellensége, árulója az eredetileg saját értelmét magyarázó, bizonyító hitnek, meggyőződésnek, eszmének.

Látok erre példát mostanában. Itt is, ott is. Gondolom, minden finom elme, lélek vívódik ezzel a kérdéssel. Súlyos ellentmondások felszabaditó igazságot teremthetnek. Csak ki kell mondani.

Merjetek beszélni. Aztán cselekedni.”- firkálta Gyurcsány a Facebookon.


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató