2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Navracsics: Nem volt jó döntés kilépni az Európai Néppártból

„Kisebb mértékben a Helyreállítási Alapban, nagyobb mértékben az operatív programokban vannak olyan intézkedések, amelyek részben a pedagógusok béremelését is magukban foglalják” – mondja a miniszter.

Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter adott interjút a 24.hu-nak, amelyben elmondta: november 19. egy fontos időpont, hiszen akkor kezdi meg a működését az Integritás Hatóság.

A miniszter kitért arra is, hogy mivel az államkincstár december közepén zár, ezért nem merült fel, hogy emiatt a költségvetést módosítani kellene, viszont a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban a Pénzügyminisztérium fenntartja magának a jogot a módosításra.

Vállalások

„Nemcsak a 17 vállalásunk volt, hanem ezekhez határidőket is tettünk, tehát szeptember 5-éig kellett megjelennie a főbb vállalások alapjait leíró határozatoknak, szeptember 30-áig kellett elfogadni a törvényeket, november 4. a következő, amikor az Integritás Hatóság elnökének és elnökhelyettesének kinevezése meg kell, hogy történjen” – sorolta Navracsics.

A Helyreállítási Alappal kapcsolatosan elmondta:

szeptemberben a bizottság úgy értékelte a jogállamisági eljárásban tett magyar vállalásokat, hogy azok alkalmasak arra, hogy a bizottság által korábban felhozott aggályokat kezeljék,
és jelezték, hogy a végrehajtás megindításával együtt ismét rátérhet a magyar kormány a Helyreállítási Alappal kapcsolatos tárgyalásokra.

„Amikor ezek a tárgyalások októberben megkezdődtek, akkor a bizottság jelezte, hogy néhány általa az igazságszolgáltatás függetlenségéhez tartozónak vélt kérdést behoz a tárgyalásokra. Ezeknek az azonosítása folyt eleinte, akkor a bizottság még nem nevezte meg, milyen problémákra gondol. Most pedig már kevésbé a nemzeti tervről folyik a tárgyalás, az rendben lévőnek látszik,

most inkább az igazságszolgáltatás függetlenségéről, illetve az Országos Bírói Tanács és az Országos Bírósági Hivatal közötti hatáskörmegosztással kapcsolatos kérdésekről folyik a vita.”

– emelte ki a miniszter.

Helyreállítási Alap

Navracsics Tibor megjegyezte: három oszlopa van a Helyreállítási Alapból származó pénzek felhasználásának: a digitális átmenet, a zöld átmenet és az országspecifikus ajánlások. „Az utóbbiakról folynak a tárgyalások, mert szeretnénk minél többet beépíteni a nemzeti tervbe.”

„Kisebb mértékben a Helyreállítási Alapban, nagyobb mértékben az operatív programokban vannak olyan intézkedések, amelyek részben a pedagógusok béremelését is magukban foglalják, 

az oktatási rendszer modernizációjával együtt. Ilyenek az eszközrendszer ellátása, intézményi korszerűsítés, és ennek része a pedagógusok béremelése is” – világít rá, majd a pedagógus-kérdéssel kapcsolatban hozzáteszi: „ha az operatív programokban sikerül megegyezni, és megkötöttük a partnerségi megállapodást, akkor lehet béremelés, igen. De ez az idén meg fog történni.”

Mennyi pénzt szán a kormány az alapból az oktatás fejlesztésére?

Navracsics elmondta: a megállapodások aláírásáig biztos számot nem tudunk mondani,

de összességében 1,5–2 milliárd euróról beszélhetünk.

„A mostani előfinanszírozott projektek már a 2022-es költségvetésben benne vannak, és nyilván a 2023-asban is benne lesznek” – tette hozzá.

KDNP

Az interjú végén a miniszter arra is kitért, hogy azért lépett át a KDNP-be, mert így tagja maradhat a Néppártnak.

„Én az európai kereszténydemokrácia részének tartom magam. (...) A Kereszténydemokrata Néppárt ott van az Európai Néppártban. Nekem fontos mindkettő, és ezért vagyok ott.”

Kiemelte: „A Fidesszel kapcsolatban azért aggódom, mert az Európai Néppárt jelentősége nem csak ideológiai vagy pártpolitikai, ez egy ismeretségi háló, kapcsolatrendszer is. És bár ehhez kívülről is lehet kapcsolódni, azért az igazi kapcsolatokat a néppárti tagság jelenti. 

A Fidesznek szerintem arra kell ügyelnie, hogy ne csússzon ki a nagy európai pártcsaládok kommunikációs hálójából.”

Hiba volt-e kilépni a Néppártból? – tette fel a kérdést az újságíró, mire a miniszter azt felelte: úgy gondolom, hogy igen, ez nem jó politikai döntés volt a Fidesz részéről.

Arra a kérdésre, hogy hozzá fog-e tartozni Magyarország 2024-es uniós soros elnöksége, Navracsics nemmel válaszolt.

„A kohéziós politika gazdái mi vagyunk, én a tanácsülésen is abban a konstrukcióban veszek részt, amelyik a területi kohézióval foglalkozik, tehát szakpolitikai hozzájárulásunk lesz, és a bizottság kilencedik kohéziós jelentése is körülbelül akkor jelenik majd meg, ebben a magyar elnökségnek komoly szerepe lehet. De önmagában az európai uniós soros elnökség az Igazságügyi Minisztériumhoz fog tartozni” – jegyezte meg.

Korrupció

„Nem tudom, mennyire könnyen számszerűsíthető, mert ha megnézzük az ezzel kapcsolatos térképeket, nekem nagyon gyanús, hogy mindig északról délre növekszik a korrupció. Ha a korrupció klímajelenség lenne, akkor megérteném ezt, de elvileg egy politikai jelenség. 

Bennem ez mindig felveti a kérdést, hogy nem arról van-e szó, hogy az a tiszta, aki megmondja, hogy mi a korrupció.”

– mondta az interjú végén a korrupció kapcsán.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató