2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Irán közölte, hogy szállított drónokat Oroszországnak, de az ukrán konfliktus előtt

Irán most először ismerte el, hogy katonai drónokat adott át Oroszországnak, azt állítva azonban, hogy a szállítások még az ukrajnai konfliktus február végi kitörése előtt befejeződtek. Teherán ugyanakkor cáfolta azokat az állításokat, hogy rakétákat szállított volna Moszkvának.

Szombaton Hoszein Amirabdollahian iráni külügyminiszter azt mondta:

“Ez a felhajtás, amit egyes nyugati országok csinálnak, hogy Irán rakétákat és drónokat szállított Oroszországnak, hogy segítse az ukrajnai háborút – a rakétás rész teljesen téves”.

Az IRNA iráni állami hírügynökség idézte a diplomatát, aki hozzátette, hogy “a drónokkal kapcsolatos rész igaz, és már hónapokkal az ukrajnai háború előtt kis számú drónt szállítottunk Oroszországnak”.



Amirabdollahian azt is állította, hogy Teherán és Kijev két héttel ezelőtt megállapodott abban, hogy megbeszéléseket folytatnak arról, hogy az orosz csapatok állítólagosan iráni fegyvereket használnak. A miniszter szerint azonban az ukrán delegáció az utolsó pillanatban visszalépett a tervezett találkozótól.

A diplomata arról is biztosított, hogy Teherán “nem marad közömbös”, ha olyan bizonyítékokat mutatnak be, amelyek bizonyítják, hogy az orosz hadsereg iráni drónokat használ Ukrajnában.
 
A Reuters jelentése szerint az ukrán külügyminisztérium nem válaszolt azonnal a kommentárra vonatkozó megkeresésre.

Október elején Oroszország nagyszabású légicsapás-akciót indított ukrán nagyvárosok ellen, különös tekintettel az erőművekre és más kritikus infrastruktúrára. A támadások során rakétákat, valamint úgynevezett “kamikaze” drónokat vetettek be.

Az ukrán kormány azt állítja, hogy az orosz hadsereg egyre inkább az iráni gyártmányú Shahed-136 UAV-kra támaszkodik az ilyen csapások végrehajtásához – amit Moszkva tagad.

Kijev már szeptemberben hasonló állításokat tett Teherán állítólagos részvételéről, és Ukrajna még abban a hónapban megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal.
 
Október közepén Dmitrij Kuleba külügyminiszter azt javasolta, hogy teljesen szakítsák meg a kapcsolatokat az Iszlám Köztársasággal.

Az EU és az Egyesült Királyság gyorsan Ukrajna mellé állt a kérdésben, és a múlt hónapban további büntetőintézkedéseket vezetett be az amúgy is súlyos szankciókkal sújtott Iránt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató