2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

FeGyőr: Magyar nemzeti érdek, hogy holnap alulmaradjanak a trumpisták

Ha a kongresszus megvonja a támogatását Ukrajnától, az beláthatatlan következményekkel járhat Magyarország és az egész régió biztonságára nézve.

„Magyar nemzeti érdek, hogy holnap alulmaradjanak a trumpisták. Magyarország és a közép-kelet-európai régió szempontjából is döntő jelentősége lehet a holnapi amerikai félidős választásnak.

Két szempontot ajánlok a figyelmetekbe:

Ha a republikánusok kerülnek többségbe az alsóházban (amire a közvélemény-kutató cégek jelenleg nagyjából 80%-os esélyt adnak), félő, hogy a jövőben elmaradhatnak/lelassulhatnak a kárpátaljai magyarok által is lakott Ukrajnának szánt amerikai segélyszállítmányok.

Ha a kongresszus megvonja a támogatását Ukrajnától, az beláthatatlan következményekkel járhat Magyarország és az egész régió biztonságára nézve. A tanulság az, hogy EU-nak meg kell tanulnia az Egyesült Államok nélkül is megoldani a maga biztonságpolitikai kihívásait.

A republikánusok győzelmének nemcsak Ukrajna szempontjából lehet komoly jelentősége, de nagyban megnövelheti a veszélyét annak is, hogy 2024-ben Trump visszatér a hatalomba. Ez azért jelentene csapást az atlanti szövetség számára, mert Trump és a republikánus párt szélsőjobboldali szárnya nem hisz a szabályokon alapuló nemzetközi rendben.

Trump nemcsak az USA demokratikus intézményrendszerét gyengítette meg a regnálása alatt, de súlyos sebeket ejtett a nemzetközi renden és a liberális demokráciák helyzetén is a világban. Putyin helyett Trump az USA természetes szövetségeseivel került »hidegháborús« viszonyba.”- írta Fekete-Győr a Facebookon.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató