2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Gyurcsány: Orbán azt gondolja, hogy ő a valaki

Ezért bárminek és bárkinek nekimegy. Ez az utcavég törvénye.

„Ki ne akarna többnek, jobban, nagyobbnak látszani? Mert a túlélés, vagy éppen a győzelem záloga az ilyen-olyan erő, vagy annak elhitetése, ezért ha lehet, erősnek mutatod magad. Van kockázata az ilyen személyes életstratégiának, de értjük a mozgatórugókat. Sokan dacolnak a valósággal, hogy túléljenek, hogy észrevegyék őket, hogy legyenek valakik.

A kormányfő dacos ember. Nehéz, sűrű világból jött. Kitörni akart. Figyelmet akart. Lázadni akart. Barmiért. Csak kitűnjön. Nem elvekért, nem igazságért. A láthatóságért. Vagyok! Lássátok! Csak én vagyok. Bárki lehet dacos. De a nemzet nem épülhet dacpolitikára.

Márpedig ez történik. Konfliktus kell, hogy lássák a felcsúti fiút, hogy lett valaki, hogy tényező. Ezért bárminek és bárkinek nekimegy. Ez az utcavég törvénye. A nemzetközi politika nem demokratikus. A nagyobb erő alig leplezi saját nemzeti érdekének önző képviseletét. Igaz ez mindenkire.

De ez nem jelenti azt, hogy mindenkivel szembe kell menni, csak hogy balhé legyen, hogy tényező legyen a magyar kormányfő. Nem a szentek világa az európai együttműködés. Amerika saját érdekei szerint próbálja meg igazgatni a világot. Hát persze. Ilyen az élet, ez a valóság. De ma az a helyzet, hogy több közös érdekünk van Európa népeivel és Amerikával, mint Oroszországgal, Kínával, vagy másokkal.

A dac ebben az esetben árulás. Az ember egójának uralma a nemzeti érdek felett. A kormányfőnek pszichiáter kell – mondanák sokan. Én ezt nem tudom. De azt igen, hogy személyes nyavalyája, nemzeti drámát teremtett. Nincs dolgunk a személlyel. Van dolgunk a hazával. Ezt tesszük.”- írta Gyurcsány a Facebookon.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató