2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

New York Times: Magyarország esettanulmány arról, miként halnak el demokráciák

A lap szerint a szélsőségessé vált republikánusokkal Amerika ronda hellyé válna, mint hazánk.

Az amerikai félidős választás lehetséges eredményeit tárgyaló véleménycikk szerint ma már elfogadott nézet, hogy a Republikánus Párt, ha elegendő hatalmat kap hozzá,

Orbán Viktor Magyarországához hasonlóvá változtatja majd az Egyesült Államokat, azaz egy etno-nacionalista, autoriter pártállammá.

Paul Krugman szerint az amerikai konzervatívok nem csinálnak titkot abból, hogy Magyarországot mintának tekintik, „Orbánt pedig ünneplik és konferenciákon szerepeltetik”. De ha az Egyesült Államok egypártrendszerré válik, írja Krugman, akkor még Magyarországnál is rondább hely lesz belőle – szemlézte a mandiner.

Magyarország szerinte igazi esettanulmány arról, miként halhatnak el demokráciák a 21. században. Orbán politikájában ugyanakkor meglepő, hogy bár a rezsim elnyomó, az elnyomás mértéke visszafogott. Szinte már

puha fasizmusnak” nevezhető,

amelyben a disszidensektől minden lehetőséget megvonhatnak erőszak nélkül, mert a rendszer tartja irányítása alatt a gazdaságot és a médiát. Az erre a mintára létrehozott rezsim az USA-ban Trumppal nem lenne ilyen visszafogott – állítja a cikk írója.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató