2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Bloomberg: Magyarország blokkolja 18 milliárd euró átutalását Zelenszkijnek

Magyarország blokkolni fogja az Európai Unió azon tervét, hogy 18 milliárd euró pénzügyi támogatást utaljon át Kijevnek - jelentette a Bloomberg forrásokra hivatkozva.


Az ügynökség forrásai szerint a magyar fél az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli találkozóján közölte, hogy nem fogja támogatni egy Ukrajnának szánt segélycsomag jövő évi előkészítését.

"Az Európai Bizottság szerdán azt fogja javasolni, hogy Kijevnek stabilabb alapon nyújtsanak kedvezményes hitelt, de ez a kezdeményezés az uniós költségvetésben rendelkezésre álló további tartalékok felhasználását igényelné. Varga Mihály magyar pénzügyminiszter közölte kollégáival, hogy nem támogatná ezt a lehetőséget, amelyhez 27 kormány egyhangú támogatására lenne szükség - jegyezte meg a kiadvány.

Az Európai Bizottság májusban rendkívüli makroszintű pénzügyi segélycsomagot jelentett be Ukrajna számára, amelynek értéke elérheti a kilencmilliárd eurót. Az alapokhoz az Európai Bizottság hivatalos javaslatára van szükség, amelyet az EU Tanácsának és az Európai Parlamentnek a jóváhagyása követ.

A kilencmilliárdból hatról már hivatalosan megállapodtak, de a pénzt még nem fizették ki teljes egészében. Egy milliárdot augusztusban, további kétmilliárdot pedig októberben osztottak ki. Kijev az év végére várja a többit.

Így a májusi csomagból további hárommilliárd euró koordinálatlanul marad. Mint Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke korábban elmondta, az Európai Unió idén nem tudott megállapodni a pénzösszegek kifizetéséről; az összeg egy 2023-ra szóló új, 18 milliárdos csomag része lesz.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató