2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Két hét után lemondott az új brit kormány egyik minisztere

Lemondott Sir Gavin Williamson, a brit kormány tárca nélküli kabinetminisztere, aki ellen hosszabb ideje komoly panaszok merültek fel kollégáival szembeni agresszív viselkedésmódja miatt – írja az MTI.

Williamson – akinek elsődleges feladata eddigi tisztségében a kormány munkájának általános szervezése és támogatása volt – az első magas rangú kabinettag, aki Rishi Sunak miniszterelnök október 25-én megalakult kormányából távozik.

Lemondásáról szóló kedd esti bejelentésének előzményeként a brit sajtó egybehangzó és nem cáfolt értesüléseket közölt arról, hogy Williamson korábbi beosztásaiban agresszív, mélyen sértő módon viselkedett és kommunikált kabinetbeli kollégáival, akiknek – köztük kolléganőknek – nem egyszer durva trágárságokkal tűzdelt írásos üzeneteket is küldött.

Egy névtelenül nyilatkozó volt kabinettag elmondása szerint Williamson egyszer azt tanácsolta neki, hogy vágja el a saját torkát, nem sokkal korábban pedig azt, hogy ugorjon ki az ablakon.

A lemondását bejelentő, kedd éjjel közreadott levelében Williamson annyit elismert, hogy egy volt kollégának sértő sms-eket küldött, és ezért elnézést kért. Visszautasította a személyét ért „minősítéseket”, de közölte, hogy mivel az ellene felhozott panaszok elvonják a figyelmet „a kormány által a brit nép érdekében végzett jó munkáról”, lemond kormányzati tisztségéről. Sunak válaszlevelében közölte, hogy „nagy szomorúsággal” fogadta a lemondást, de támogatja a döntést – írj a Reuters.

Gavin Williamson nem először távozik a kormányból botrányos körülmények között. 2019 májusában Theresa May akkori konzervatív párti miniszterelnök menesztette a védelmi miniszteri tisztségből, miután kiszivárgott a nemzetbiztonsági tanács döntése, amely szerint a Huawei kínai távközlési óriáscég a brit 5G hálózat „nem központi” infrastrukturális elemeinek beszállítójaként „korlátozott” szerephez juthat a program fejlesztésében.

Williamson annak idején határozottan cáfolta, hogy ő szivárogtatta volna ki a Huawei ügyében hozott döntést. Theresa May utódja, Boris Johnson az oktatási tárca élére nevezte ki Williamsont, ám Johnson két év után menesztette egy kormányátalakítás során. Így Williamson kevesebb mint négy év alatt harmadszor kényszerült távozni a brit kormányból.

Rishi Sunak jelenlegi miniszterelnököt bírálatok érték, amiért Williamsont visszavette a kabinetbe, mivel már a mostani kormány megalakulása idején is ismertek voltak a politikussal szemben megfogalmazott panaszok. Sunak a pártjában harcoló frakciók megbékítése és egy tartós kormány megalakítása érdekében a Konzervatív Párt minden szárnyából nevezett ki minisztereket, amikor október végén miniszterelnökké választották.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató