2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Már az Európai Tanács elnöke is könyörög az USA-nak, mert drága a gáz

Az Európai Tanács elnöke klímaügyben is kritikát fogalmazott meg az Egyesült Államokkal szemben.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke felszólította Washingtont az ígéretei betartására a klímaügyben – számolt be az Euronews. A lap emlékeztet: korábban az Egyesült Államok kötelezettséget vállalt arra, hogy támogatja majd a szegény országokat segítő klímaalap feltöltését. A pénz azonban nem érkezett meg. 

„Úgy gondolom, hogy az Európai Unió végrehajtja a saját részét ebben. Felszólítom az Egyesült Államokat arra, hogy ők is tegyenek eleget a vállalásaiknak. Például korábban egy százmilliárd eurós alap létrehozását ígértük meg a fejlődő országok számára. Ugyanakkor azt a csalódást keltő tényt látjuk, hogy a fejlődő országoknak még sincs elég támogatása. Ezért felszólítjuk az Európai Unión kívüli országokat arra, hogy tartsák tiszteletben a régi kötelezettségvállalásaikat” – fogalmazott. Az Európai Tanács elnöke arra is felszólította Európa szövetségeseit, hogy

a gázszállításoknál mérlegeljék az árak csökkentését.

Szerinte ezzel lehetne meggátolni azt, hogy mély recesszió legyen Európában. 

„Vannak olyan országok, amelyek rendkívül segítőkészek Európa energiaigényének biztosításában, ugyanakkor hatalmas bevételekre tesznek szert a magas energiaárak miatt. Nemrég volt alkalmam tárgyalni norvég vezetőkkel és ez igaz az Egyesült Államokra is. Vannak partnereink, barátaink, szövetségeseink, akikkel együttműködünk az ellátás kérdéseben és ez jó dolog. Ugyanakkor szerintem ennek az árak kérdésére is ki kellene terjednie, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy a recesszió ne legyen mély és ne tartson sokáig” – mondta Michel.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató