2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Óriási küzdelem a tengerentúlon - így áll reggel az amerikai választás

A közép-európai idő szerinti reggel 7 utáni adatok azt mutatják: összességében nem lett eddig akkora, mindent gyorsan eldöntő republikánus áttörés, mint amit a választás előtti utolsó közvélemény-kutatási adatok mutattak.



A szövetségi képviselőházi választáson – melyben az összes, 435 képviselői helyről döntenek a következő két évre – a republikánusoknak eddig 207, a demokratáknak 188 helyet jósol a Five-Thirty-Eight választási elemző oldal, míg a többi helyet még bizonytalannak tartják az eddig beérkezett adatok alapján. A többséghez 218 képviselői helyet kell megszerezni – ehhez azért jóval közelebb vannak a republikánusok.

Jelenleg, 2020 óta a demokratáknak van többsége a Képviselőházban, 220 képviselővel.



A szövetségi Szenátusba minden állam két szenátort küld, népességüktől függetlenül. Jelen állás szerint a Five-Thirty-Eight 47-47 szenátort lát mind a demokraták, mind a republikánusok oldalán, és a maradék 8 hely eloszlása még kétséges. Az ABCNEWS szerint 48-47 az állás a demokraták javára. A többséghez 51 szenátori helyet kell szereznie az egyik pártnak.

Jelenleg, 2020 óta 50-50 szenátora van a két oldalnak, ám Kamala Harris alelnök, egyben a Szenátus elnökének plusz szavazatával a demokraták felé billent eddig a mérleg nyelve.

Az ezután beérkező adatok alapján dől majd el, hogy a szövetségi törvényhozás két házában melyik oldalnak lesz többsége: előfordulhat, hogy megoszlik majd a két házban a hatalom, és az is, hogy az egyik párté lesz a többség mindkét házban. A törvényhozási többség alakulása nagyban meghatározza majd azt is, hogy Joe Biden demokrata párti elnöknek mekkora mozgástere marad ciklusa második felére. Saját párti törvényhozási többség hiányában a republikánusokkal kellene egyezkednie minden törvényjavaslatról, illetve marad az elnök számára a rendeleti kormányzás szűk és rögös útja.

Kevin McCarthy bejelentése:

„Egyértelmű, hogy visszavesszük a Házat! ... Ha holnap felébred, mi leszünk többségben, Nancy Pelosi pedig kisebbségben lesz.”

Pelosi újrázott

A 82 éves Nancy Pelosi, aki nemrég diplomáciai válságot robbantott ki az Egyesült Államok és Kína között azzal, hogy Tajvanra látogatott, miközben erről mind Pekingban, mind Washingtonban lebeszélték, a következő négy évben is az amerikai politika egyik kulcsfigurája lehet, miután megnyerte a kaliforniai 11. számú választókerületet. Szégyen!

Trump Pelosit "állatnak" nevezte egy kampányeseményén:

 

Az egyik legnagyobb republikánus győzelem Floridában született, ahol a magyarországi baloldal által is kritika nélkül átvett woke ideológiával szemben nyílt harcot hirdető Ron DeSantis maradt a kormányzó, miután nagyjából 20 százalékkal verte meg a demokrata kihívóját. Ez hatalmas jobboldali győzelem, hiszen itt korábban jóval erősebbek voltak a demokraták, ma már egyértelműen republikánus fellegvárról beszélhetünk.

Marjorie Greene Taylor is győzőtt.

Ő volt az a képviselő, aki kijelentette, hogy republikánus győzelem esetén Ukrajna egy fillér támogatásra sem számíthat.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató