2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Putyin nem repül el az indonéziai G20-csúcsra

Vlagyimir Putyin nem vesz részt a G20-ak jövő heti csúcstalálkozóján, írja a Bloomberg a forrásaira hivatkozva.

Az orosz elnök ezzel a döntéssel hónapok óta tartó feszültségnek vet véget, és elkerüli a világ más vezetőivel az esetleges konfrontációt. Így nem találkozhat össze Joe Biden amerikai elnökkel sem, aki korábban "háborús bűnösnek" nevezte őt. A Kreml a Bloomberg szerint nem kockáztatja, hogy az orosz elnököt "elkerüljék" az európai vezetők az indonéziai csúcstalálkozón.

A lap forrásai úgy tudják, Oroszország Szergej Lavrov külügyminisztert küldi a csúcsra Putyin helyett.

Joe Biden márciusban azt nyilatkozta, Oroszországot ki kellene zárni a G20-ból megtorlásként az ukrajnai invázióért, ami a második világháború óta a legnagyobb konfliktust váltotta ki Európában.

Joko Widodo indonéz elnök azonban nem volt hajlandó visszavonni Putyin meghívását, mivel semleges álláspontot kívánt fenntartani, ehelyett Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is meghívta.

Zelenszkij november 3-án telefonon beszélt Widodóval a G20 előkészületeiről. Az újságíróknak később azt nyilatkozta, nem vesz részt a csúcstalálkozón, ha Putyin igen. Widodo augusztusban azt mondta a Bloombergnek, hogy Putyin megerősítette neki, hogy elmegy, bár a Kreml egyszer sem közölte nyilvánosan, hogy az orosz vezető elutazik-e Balira, vagy videókapcsolaton keresztül csatlakozik.
 
Orosz tisztviselők azt remélték, a csúcstalálkozó lehetővé teszi Putyinnak, hogy informális megbeszéléseket folytasson amerikai és európai politikusokkal, de Andrej Kortunov, a Kreml által alapított Orosz Nemzetközi Ügyek Tanácsának vezetője szerint világossá vált, hogy erre nem kerülhet sor. 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató