2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

A svéd külügyminisztérium közölte, hogy nem ismeri az Északi Áramlat támadás elkövetőit

A svéd külügyminisztérium szerint nem tudni, ki a felelős az Északi Áramlat elleni támadásért.



Tobias Billstrom svéd külügyminiszter újságíróknak elmondta, hogy a svéd kormány nem tudja, ki a felelős az Északi Áramlatban történt robbanásokért.

"Jelenleg nem tudjuk, hogy ki a felelős a robbanásokért. Nem zárunk ki semmilyen forgatókönyvet. De nem spekulálunk arról sem, hogy ki a felelős" - mondta a miniszter a kollégájával, Annalena Berbockkal Berlinben tartott találkozóját követő sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy az ügyészség és a hírszerzés egyelőre azt feltételezi, hogy szabotázsról van szó.

A támadások szeptember 26-án történtek két Európába irányuló orosz gázexportvezeték, az Északi Áramlat és az Északi Áramlat 2 ellen. Németország, Dánia és Svédország nem zárja ki a célzott szabotázst.

A Nord Stream AG, az Északi Áramlat üzemeltetője arról számolt be, hogy a csővezetékeket érintő vészhelyzetekre még nem volt példa, és a javítások időzítését nem lehet megbecsülni. Az orosz főügyészség nemzetközi terrorcselekmény miatt indított eljárást az Északi Áramlat gázvezetékek megrongálódása miatt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök október 31-én közölte, hogy a Gazpromnak engedélyezték, hogy megvizsgálja az Északi Áramlat felrobbanásának helyszínét, és hogy a vállalat vezetője, Alekszej Miller beszámolt neki a vizsgálatról. Putyin azt is kijelentette, hogy az Északi Áramlat gázvezetéknél történt robbanás nyilvánvalóan terrorcselekmény volt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató