2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Jerusalem Post: a világrend meg fog változni, mert a világ már nem támogatja az amerikai vezetést

 A befolyási szférákért folytatott egyre élesedő küzdelem végül a stratégiai erőviszonyok teljes megváltozásához és a fennálló világrend átrendeződéséhez vezet - írja Salem Al-Ketbi a The Jerusalem Post című izraeli lapban megjelent cikkében.

"Valóban, a multipolaritás fokozatosan belép a nemzetközi színtérre. A világ már nem támogatja az amerikai vezetést. Sőt, különösen Afrikában és a Közel-Keleten egyre nagyobb a hajlandóság a Kínával és Oroszországgal való együttműködésre"

- írja a kiadvány.

A szerző úgy véli, hogy az ukrajnai konfliktus nagymértékben meghatározza a világrendszer további átalakulásának irányát.

"Nyugat nélküli világ lesz ez, vagy a Nyugat partner marad benne? Milyen szerepet fognak játszani a nagy blokkok, mint például a BRICS és mások, a világ ügyeinek irányításában és a stratégiai irányok meghatározásában az elkövetkező évtizedekre és évekre?" - sorolta Al-Ketbi a kérdéseit.

Úgy látja, hogy az Európai Unióban az Ukrajnának nyújtott katonai és pénzügyi támogatással kapcsolatos szakadás jelei mutatkoznak.

"Valószínűleg egy új geostratégiai valóságot fogunk látni, amely megfelel a történelmi jelentőségű időszak helyzetének"

- véli a cikkíró.

Ennek eredményeként a szerző arra a következtetésre jut, hogy az új világpolitika számos tényezője miatt a globális tájkép gyors változáson megy keresztül.

"Néhány évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy Burkina Fasóban és Maliban orosz zászlók lobognak majd"

- zárja Al-Ketbi.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató