2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Karácsonyra újabb zavargásokkal készülnek a klímaőrültek

Agyhalottnak nyilvánítottak egy balesetet szenvedő kerékpárost, akihez a mentők a klímatüntetők akciója miatt nem értek oda időben. Az aktivisták hetek óta Európa-szerte szerveztek megmozdulásokat, blokádokat, hogy így tiltakozzanak a fosszilis energiahordozók ellen. Egy brit klímaaktivista csoport most szünetet tart, de karácsony idejére még nagyobb káoszra készülnek.



 Agyhalottnak nyilvánítottak egy kerékpárost, aki hétfőn Berlinben egy betonkeverővel ütközött. Sérüléseit enyhíteni lehetett volna, ha a mentőautókat nem akadályozzák az utat elzáró klímaaktivisták. A berlini tűzoltóság szóvivője megerősítette, hogy az A100-as autópályát elzáró klímatüntetők miatt érkeztek késve a mentőautók a baleset helyszínére.
 
A baleset idején néhány kilométerrel arrébb tüntettek a Letzte Generation klímavédő csoport aktivistái, akiknek az akciója miatt korlátozni kellett a forgalmat az A100-as úton, emiatt pedig dugók alakultak ki.
 
Miután a hatóságok azt közölték, hogy a balesetet szenvedő nőnél beállt az agyhalál, a Letzte Generation közleményt adott ki, amiben elhárítják a felelősséget, és gyűlöletbeszéddel vádolják azokat, akik szerint ők tehetnek arról, hogy a mentő nem érkezett meg idejében a helyszínre. Azt is közölték, hogy folytatják akcióikat.
 
Az esetre reagált Franziska Giffey, Berlin polgármestere. Szerinte a rendőrségnek és a bíróságnak tisztáznia kell, hogy az aktivisták milyen mértékben tehetnek arról, hogy a baleset áldozatán nem tudtak gyorsabban segíteni.
 
Marco Buschmann (FDP) szövetségi igazságügyi miniszter pedig a héten azt mondta: “A tüntetés a demokratikus jogállam része, de még a jó cél sem szentesíti az eszközöket”. Aki mások életét és testi épségét veszélyezteti, az átlépi az elfogadható tiltakozás határát.
 
Az elmúlt hetekben egyre szélsőségesebb akciókkal tüntetnek a klímaaktivisták Európa-szerte. A tüntetők több esetben utakat zártak le akadályozva a forgalmat, épületeket, sőt műtárgyakat rongáltak meg, hogy így tiltakozzanak a fosszilis energiahordozók ellen.


 
A németországi múzeumok a múlt vasárnapi incidenst követően – amikor két szélsőséges klímavédelmi aktivista egy dinoszaurusz csontvázhoz ragasztotta magát a berlini Természettudományi Múzeumban – fokozzák a biztonsági intézkedések, és táska- és kabáttilalmat, valamint biztonsági motozást alkalmaznak. De más országokban, például Svédországban is új biztonsági eljárásokon gondolkodnak – számolt be az SVT televízió.
 
“Az elmúlt hetek fejleményeinek fényében fokoztuk a felkészültségünket” – mondta Patrik Steorn, a Göteborgi Művészeti Múzeum igazgatója a csatornának. “A gyűjteményünk művészettörténeti és gazdasági szempontból is nagy értéket képvisel. Amikor láttuk, hogy mi történt a külvilágban, úgy gondoltuk, hogy fontos megvédeni ezeket a műveket” – tette hozzá Steorn.


 
A főleg Londonban aktív Just Stop Oil csoport most arra figyelmeztetett, hogy egy időre felfüggesztik tiltakozó megmozdulásaikat, de karácsonykor hatalmas fennakadásokat okoznak majd britek millióinak.
 
A klímaaktivisták már több mint egy hónapja folyamatosan akcióznak London-szerte, útlezárásokkal. Több tagjuk egyenesen az aszfaltra ragasztotta magát, miközben épületeket és híres festményeket is célba vettek. A hét elején a Just Stop Oil azt közölte, hogy a tagok 32 napos tiltakozás után azért szüneteltetik a zavargásokat, hogy időt adjanak a kormánynak, hogy “átgondolja a felelősségét”.
 
Forrás: V4NA

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató