2024. április 16. - Csongor
EUR : 393.05
USD : 368.85
Időjárás ikon15°

Nem tetszik a franciáknak, hogy Meloniék nem engedik kikötni a migránshajót

A francia kormányszóvivő felháborítónak tartja, hogy nem köthet ki az SOS Méditerranée civil szervezet hajója.

Elfogadhatatlan, hogy Olaszország nem engedi kikötni az SOS Méditerranée civil szervezet által működtetett, migránsokat szállító Ocean Viking norvég teherhajót - közölte a francia kormány szerdán. Olivier Véran francia kormányszóvivő a France Info rádióadónak adott interjújában aláhúzta:

a hajó jelenleg olasz vizeken tartózkodik és az európai szabályozás teljesen egyértelmű ebben a kérdésben, ráadásul Róma is elfogadta azt.

A kormányszóvivő úgy fogalmazott, „Olaszországnak tennie kellene a dolgát, és tiszteletben tartania európai kötelezettségvállalásait”. Megjegyezte: Párizs és Róma még nem zárta le a diplomáciai tárgyalásokat a 234 embert szállító hajó sorsáról.

Az Ocean Viking több mint két hétig várakozott az olasz partoknál arra, hogy a római kormány kijelöljön egy kikötőt, ahol partra teheti a fedélzetén tartózkodó migránsokat. Miután ez nem történt meg, a hajó kedd este elhagyta a szicíliai Catania kikötőjét, és a számítások szerint csütörtökön érkezik meg a Korzika közelében található nemzetközi vizekre.

Franciaország a héten engedélyezte, hogy az Ocean Viking utasai partra szálljanak a területén. A szigorú bevándorlási politikát követő olasz kormány megköszönte Párizs gesztusát.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató