2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Politico: Zelenszkij amerikai nyomásra meggondolta magát, mégis hajlandó tárgyalni Putyinnal

„Ez nem jelenti azt, hogy rögtön a tárgyalóasztalhoz kell ülniük, de meg kell mutatniuk, hogy készek lezárni a konfliktust” – mondta erről egy amerikai tisztviselő.

Amerikai nyomásra változtatott álláspontján az ukrán elnök azzal kapcsolatban, hogy milyen feltételekkel hajlandó tárgyalni a békéről az oroszokkal – számolt be a Politico.

A lap emlékeztetett arra, hogy hétfőn Volodimir Zelenszkij öt feltétel nevezett meg a tárgyalások megkezdéséhez. Leszögezte többek között, hogy Ukrajna területi integritásának helyreállítása, valamint a háborús jóvátétel, a háborús bűnök miatti felelősségre vonás elengedhetetlen feltétel.

Egy dolgot azonban kihagyott, amit eddig fontosnak tartott:

Azt, hogy csak akkor tárgyal az oroszokkal, ha nem Vlagyimir Putyin lesz az elnök.

Ez utóbbit pedig korábban egy rendeletbe is belefoglalta Zelenszkij még október elején.  A Politico értesülése szerint ez annak tudható be, hogy az amerikai tisztviselők meggyőzték arról, hogy erről az egy feltételről mondjon le.

 „Ez nem jelenti azt, hogy rögtön a tárgyalóasztalhoz kell ülniük. Nem is hisszük, hogy alkalmas az idő erre, annak fényében, amit most Oroszország művel. De meg kell mutatniuk, hogy készek lezárni a konfliktust” – mondta erről egy, a Politicónak nyilatkozó amerikai tisztviselő.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató