2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Váratlanul le kellett állítani a legnagyobb svéd atomerőművet

Egy turbina meghibásodása miatt kellett leállítani a működést.

Váratlanul le kellett állítani szerdán Svédország legnagyobb nukleáris reaktorát, az Oskarshamn 3-at egy turbina leállása miatt - jelentette az SVT svéd közszolgálati televízió. Désirée Liljevall, a létesítményt üzemeltető OKG vállalat szóvivője elmondta, hogy

a meghibásodás miatt le kellett választani a reaktort a hálózatról.

Hozzátette: a hibaelhárítás folyamatban van. Az atomerőműből nem jelentettek radioaktív szivárgást vagy esetleges más kockázatokat. A leállás azonban a szárnyaló energiaárak és a téli magasabb energiaigények miatt kritikus időben történt.

A Nord Pool páneurópai energiaelosztó-hálózat közlése szerint egyelőre nem tudni, mennyi ideig marad üzemen kívűl a svéd reaktor, több információ várható 24 órán belül. Az OKG honlapja szerint az Oskarshamn 3 a világ egyik legnagyobb forralóvizes reaktora. Az építési munkálatok az 1980-as években kezdődtek, a reaktort pedig öt évvel később helyezték üzembe.

Az erőműben eredetileg három reaktor működött, de ebből kettőt végleg leállítottak. A megmaradt reaktor 1400 megawatt áramot termel. A tízmilliós Svédországban még két atomerőmű üzemel: az egyik Stockholmtól északra, Forsmarkban, a másik  Göteborgtól délre, Ringhalsban. A ringhalsi erőmű egyik reaktorának újraindítását január 31-ig el kellett halasztani karbantartási munkálatok miatt.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató