2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Amerikai politikai tanácsadó: „Itt az ideje, hogy keményen fellépjünk Magyarországgal szemben”

Jordan Warlick szerint a NATO-nak meg kellene fontolnia a Magyarországgal való kapcsolatok leminősítését, különösen mivel a szövetség „a demokrácia, az egyéni szabadság és a jogállamiság” elvein alapul, amelyeket Orbán Viktor szándékosan erodál.

„Hatvanhat évvel ezelőtt a magyarok bátran szembeszálltak Moszkva elnyomó birodalmával. Ennek évfordulóján Orbán Viktor mégis Európát támadja, ami különös választás, tekintve, hogy Oroszország imperialista háborút folytat Ukrajna ellen Magyarország közvetlen közelében” – írja Jordan Warlick, az amerikai Helsinki Bizottság tanácsadója a The Hillen megjelent véleménycikkében. 

A szerző szerint a februári orosz invázió óta Orbán kimutatta foga fehérjét: nyíltan szövetkezett Vlagyimir Putyinnal, és kormánya a Nyugat megbízhatatlan partnerének bizonyult, miközben boldogan él a nyugati védelem és gazdaság nyújtotta előnyökkel.

Jordan Warlick úgy véli, Orbán Viktor illiberális autokráciává alakította át Magyarországot.

A Fidesz 2010-es hatalomra kerülése óta szisztematikusan felszámolta a demokratikus szabadságjogokat Magyarországon.

Orbán Viktor a Fidesz javára manipulálta a választási törvényeket, az Alkotmánybíróságot megtöltötte haverokkal, és megszilárdította a média ellenőrzését, hogy felerősítse pártja propagandáját” – hangoztatja a Helsinki Bizottság tanácsadója. Leszögezi: „Itt az ideje, hogy keményen fellépjünk Magyarországgal szemben”. 

Warlick szerint Magyarország törést okozott a NATO Oroszországgal szembeni egységfrontjában, ami súlyos biztonsági és hitelességi kockázatot jelent a szervezet számára. Az amerikai tanácsadó úgy véli, a szövetség tagjainak „meg kellene fontolniuk a Magyarországgal való kapcsolatok leminősítését, különösen mivel

a NATO »a demokrácia, az egyéni szabadság és a jogállamiság« elvein alapul, olyan elveken, amelyeket Orbán Viktor szándékosan erodál”

– hangoztatja Warlick. Hozzáteszi:

„Fokoznunk kell a független újságírás és a magyarországi civil társadalom támogatását, valamint fontolóra kell vennünk más eszközöket is, hogy korlátozzuk gazdasági beruházásainkat és katonai partnerségünket Magyarországgal, ha a kormány harcias magatartása folytatódik” – fogalmaz az amerikai politikai tanácsadó. 

(Mandiner.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató