2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Meloni keményen nekiment Franciaországnak az illegális bevándorlás ügyében

Nem Olaszországot, hanem az emberkereskedőket kell elszigetelni Európában Giorgia Meloni olasz miniszterelnök pénteki nyilatkozata szerint, aki elfogadhatatlannak nevezte a francia kormány reakcióját a migránsokat szállító Ocean Viking civilhajó ügyében.



Az SOS Méditerranée francia civilszervezet norvég felségjelzésű hajója az olasz kormányfő kijelentéseivel egy időben érkezett meg Toulon kikötőjébe, ahol megkezdődött a 230 ember kiszállása.

 

Korábban Gérald Darmanin francia belügyminiszter embertelennek minősítette Olaszország eljárását, mivel nem engedélyezte a hajó kikötését, és jelezte: emiatt Párizs felfüggeszti az európai megállapodást, amelynek értelmében egy év alatt 3500 olyan menedékkérő befogadására kötelezte el magát, aki Olaszországban ért partot. Giorgia Meloni sajtótájékoztatón úgy reagált, őt – és úgy gondolja, az olasz közvéleményt is – “megütötte” a francia kormány agresszív reakciója, ami “érthetetlen és igazolatlan”.

Ez a legelső NGO-hajó, amely Franciaországban ér partot, 230 emberrel, ezért keménynek tartom az Olaszországgal szembeni állásfoglalást, miután év eleje óta a mi nemzeti területünkre 90 ezren léphettek be

– hangoztatta Meloni.

Hozzátette: az összes NGO-hajó Olaszországba viszi a migránsokat. A menedékkérők befogadásának leállításával kapcsolatban a jobboldali római kormány vezetője azt mondta, Párizs szerint “ha nem vagyunk szolidárisak, nem részesülhetünk szolidaritásban, de a szolidaritásra épülő európai szétosztási rendszer értelmében az Olaszországba érkező 90 ezer emberből kevesebb mint tíz százalékot kellene átvenni a többi tagállamnak, ezzel szemben eddig 117-et vettek át, Franciaország harmincnyolcat”. Megjegyezte, hogy miközben Olaszországot embertelennek, felelőtlen államnak minősítették, hatszáz bajba jutott embert mentett ki egy nap alatt a tengerből: “és akkor 230 ember felborítja a diplomáciai kapcsolatokat?”.

Mondják meg, mit akarnak. Olaszországnak kell lennie az egyetlen kikötőnek a Földközi-tengeren, ahol a migránsok kikötnek? És ez hol van leírva?

– kérdezte Giorgia Meloni.

Kifejtette, több megoldás létezik: vagy Olaszország marad a migránsok egyetlen kikötője Európában – “de a kormányom nem erre kapott felhatalmazást a választóktól” –, vagy minden egyes hajót viták kísérnek olaszok, franciak, spanyolok és máltaiak között, vagy megkezdődik az EU külső határainak védelme, az indulások leállításával, az afrikai országokban felállítandó regisztrációs központok felállításával, a menedékkérők szétosztásával. Hozzátette, hogy kormánya első napjaiban erről egyeztetett Emmanuel Macron francia elnökkel, Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével és Olaf Scholz német kancellárral.

A fő kérdés itt nem a migráció kezelése, hanem az, hogy ugyanazokat a jogokat kell biztosítani minden tagállam számára. Miközben az EU szolidaritást és megosztást hirdet, a politikai dinamika egyesek elszigetelésére irányul

– jelentette ki Giorgia Meloni, aki európai csúcsot sürgetett a migrációs helyzet európai megoldására.

Nem Olaszországot kell elszigetelni, hanem az embercsempészeket

– jelentette ki. Rámutatott: Franciaország rögtön megegyezett Németországgal, hogy utóbbi átveszi a most érkezettek egyharmadát.

És ki veszi át az Olaszországba jött 90 ezer egyharmadát?

– tette fel a kérdést. Újságírói kérdésre elmondta, hogy a római kormány újabb rendeleteket készül bevezetni a migráció szigorítására. Franciaország bejelentette, hogy megerősíti az Olaszországgal közös határa védelmét; e célból ötszáz rendőrt már csütörtökön az olasz határhoz irányítottak.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató