2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Izraelben is visszaszorítanák az LMBTQ-lobbit

Akár a jobboldali koalíció létrejötte is múlhat a gendertanulmányok beszüntetésén Izraelben, miután a vallásos cionista szövetség egyik tagja bejelentette, csak akkor támogatja a koalíciót, ha betiltják az LMBTQ-propagandát az általános iskolákban.


 
Az LMBTQ-propaganda betiltását követeli Avigdor „Avi” Maoz, a Noam párt elnöke Izraelben. A Noam párt a vallásos cionizmus szövetség részeként jutott be a kneszetbe, a múlt heti izraeli választáson. Maoz kijelentette, attól teszi függővé, hogy támogatja-e Benjamin Netanjahu kormányát, hogy az támogatja-e azt a törvényjavaslatot, amellyel a párt betiltaná a gendertanulmányokat az általános iskolákban.

A jobboldali 14-es csatornának adott interjúban Maoz azt mondta, hogy bár feltételei vannak egy esetleges Benjamin Netanjahu vezette kormányba való belépéshez, ő mindenképpen támogatná a koalíciót – írja a The Times of Israel.

„Azért vagyunk itt, hogy megerősítsük az állam zsidó identitását és megerősítsük az oktatási rendszert”

– mondta, hozzátéve, hogy követelni fogja az oktatási minisztériumtól is, hogy az törölje el a „progresszív oktatási programokat”.

A vallásos cionizmus szövetség a novemberi választáson 14 mandátumot szerzett az izraeli törvényhozásban, és várhatóan meghatározó szerepe lesz a Netanjahu vezette kormánykoalícióban. A szövetségben a Noam mellett szerepel még az Itamar Ben-Gvir vezette Otzma Jehudit (Zsidó Erő) párt és a Bezalel Smotrich vezette Vallásos Cionizmus.

A vallásos cionizmus szövetség több tagja és támogatóik a választásokat követő napokban kifejtették a „Pride” rendezvények visszaszorítására irányuló terveiket. Maoz a múlt héten arról beszélt, hogy azon fog dolgozni, hogy beszüntessék a Jeruzsálemben évente megrendezett Pride-felvonulást, és jelezte, megpróbálja visszavonatni a konverziós terápiára vonatkozó tilalmat is.

A politikus pártja 2019-ben robbant be a politikai színtérre egy sor figyelemfelhívó – a baloldal szerint provokatív – politkai hirdetéssel, amelyekben az volt a szlogen, hogy

„Izrael a normális életet választja”.

A párt azt állítja,

az LMBTQ-közösség ráerőltette a napirendjét az izraeli társadalomra.

Kijelentették, hogy ezzel szemben ők a normális családszerkezetben hisznek.

Az The Times of Israel felidézte, Maoz egy tavalyi interjúban arról beszélt, hogy „megkísérlik megtervezni a tudatunkat, megváltoztatni a fogalmainkat. Egy évtizeddel ezelőttig bármelyik gyereket meg lehetett kérdezni, mi a család. Azt válaszolta volna: egy apa, egy anya és a gyerekek”.

(Hirado.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató