2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Eörsi Mátyás: Orbán egójának jót tesz a vörös szőnyeg és a katonai csinnadratta

Az MSZP-s szennyportálon beszélt a kommunista Eörsi.

„Magyarország az ukrajnai háború szempontjából békefórumként tekint a Türk Államok Szervezetére (TÁSZ) – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az üzbegisztáni Szamarkandban, a szervezet csúcstalálkozóján. Valóban tekinthetünk úgy a TÁSZ-ra mint békefórumra? 

Elég ránézni a részvevő országok listájára, és megkapjuk a választ. A Türk Államok Szervezetének tagjai: Törökország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán, Azerbajdzsán, megfigyelőként pedig Magyarország mellett Türkmenisztán csatlakozott melléjük. Nem ezek azok az országok, amelyek érdemben képesek befolyásolni, hogy Oroszország abbahagyja Ukrajna elleni háborúját, vagy sem. Úgyhogy a magyar kormányfőnek az a szövege, hogy békefórumként tekint a Türk Államok Szervezetére, olyan üresen kong, mint egy hatalmas bödön, amire ráütnek. Ennek a mondatnak az égvilágon semmi tartalma nincs..

Miért olyan fontos Orbánnak a türk tanács?

Három oka van rá. Az első, hogy ez viszonylag jól demonstrálja az őt támogató magyar lakosságnak: Magyarország nem teljes szívvel elkötelezett a nyugati partnerek mellett, hanem mi ott vagyunk valahol Kelet és Nyugat között. Orbán erre nagyon szeret hivatkozni. Egyébként számára nagyon rokonszenvesek ezek az országok, ahol a demokrácia nem létezik, hanem egy ember megmondja, mi van, és élete végéig ő az első ember. Számára ezek nagyon is követhető példák. A másik ok, hogy ezekben az országokban szeret üzletelni, mert rendkívül alacsony a közpénzekkel való bánásmód átláthatósága, úgyhogy ez neki is lehetőségeket nyújt. A harmadik ok – ugyan én nem vagyok pszichológus –, de úgy látom, hogy Orbán egójáról is szó van. Ebben a tanácsban ő az egyetlen uniós tagországi vezető, ezért úgy csinál, mintha ő képviselné őket az Európai Unióban, miközben erről természetesen szó sincsen. Itt olyan vörös szőnyeget kap, és olyan katonai csinnadrattával fogadják, ahogy a világon kevés helyen. Európában biztosan nem, mert ez itt nem szokás. Ez pedig rendkívüli módon hízeleg az egójának.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató