2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Giorgia Meloni: a civilhajók mehetnek, ahova akarnak

Éles politikai és diplomáciai feszültség alakult ki Róma és Párizs között az Ocean Viking nevű civil hajó fogadása miatt – számol be az Il Corriere della Sera olasz napilap a két ország közötti kapcsolat megromlásáról. Az SOS Mediterranee francia humanitárius szervezet által működtetett, norvég felségjelzésű hajó két hétig várakozott nemzetközi felségvizeken, míg végül a francia kormány úgy döntött, engedélyezi a hajó kikötését. A 234 személyt szállító hajó kedden távozott a Szicília közeli vizekről és pénteken érkezett meg Toulon kikötőjébe – írja a Magyar Nemzet.

Mint ismert, Eric Zemmour nagyon kiakadt a migránstaxi érkezése miatt.

A bevándorlók egyharmadának befogadását vállalja Franciaország. További kilenc európai uniós tagállam – Németország, Horvátország, Románia, Bulgária, Litvánia, Málta, Portugália, Luxemburg és Írország – jelezte, hogy szolidaritásból befogad migránsokat a hajóról.

A menedékre nem jogosult személyek kitoloncolása azonnal megtörténik, a francia hatóságok máris felvették a kapcsolatot a származási országokkal. Giorgia Meloni olasz kormányfő elismerését fejezte ki francia kollégáinak, amiért nyitottak voltak az együttműködésre az ügyben.

A diplomáciai konfliktus kirobbanását az okozta, hogy Gérald Darmanin francia belügyminiszter embertelennek nevezte az olasz kormány civil hajókkal szemben életbe léptetett szigorú eljárását. Jelezte, a jövőben nem tartja magát, ahhoz az egyezséghez, hogy menedékkérőket venne át Olaszországtól.

Darmanin felszólította a szolidaritási egyezséghez csatlakozó tagállamokat, különösképpen Németországot, hogy hasonlóan járjon el Olaszországgal szemben. Azt is bejelentette, hogy Franciaország megerősíti a határok védelmét, ennek céljából ötszáz rendőrt vezényelnek ki az olasz–francia határszakaszra.

Párizs túlreagálta a vitát, a fenyegető hangnem pedig önmagáért beszél. Nevetségesnek nevezte Párizs fenyegetőzését, és azt is hangsúlyozta, hogy nem enged a megfélemlítésnek. Amennyiben forrásokat vonnak meg Olaszországtól, senkit sem fognak beengedni, a civil hajók mehetnek, ahová akarnak

– mondta Meloni.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató